Rumunët jo, Arumunët janë vëllëzërit e Shqiptarëve

/Nga Almari Krasniqi Gjoçaj

Rumunet per te mare nje pjese historie ,ju jane ngjitur vlleheve shqipetare dhe kjo gje duhet shkeputur dhe te ndalohet nga vllehet ne shqiperi .

Sepse duhet shpjeguar qarte dhe sakte dhe ne menyre te vertete nga individe prapagandues qe djellin keto mos marveshje .

Ne Rumani ka perziere , ka Rumune dhe Arumune se nuk flasin te njejten gjuhe dhe pse tingellon per veshin tone apo te te tjereve e ngjashme.

Arumune — do te thote JO rumun .Dhe vllehet ( Arumunet ) jane shqiptare ,jane bashkimi i ilireve me thraket se flisni te njejten gjuhe . dhe jane nje dege e fisit iliro – thrak qe u qojten Vllehe qe do te thote vella .Kjo dege e fiseve ilire pa kuptuar u shkeputen nga fiset ilire dhe kane jetuar me kullota ,bageti duke ndjekur vende te ndryshme gjithmone ne kerkim te vendeve me kullota te mira , per bagetine , dhe mereshin me blegtori dhe me perpunimin e leshit te dhenve. Benin nje jete nomade gjithmone ne levizje ,dhe nuk kane atdheun e tyre .Jane nje komunitet etnik kukturor se kane folur nje gjuhe ndermjet tyre se u quajt gjuhe vllaçe .Vllehet jane shqipetare ,nje fis thrako – ilir qe jane vendosur gjate kohes ne vende te ndryshme ,po ashtu jane vllehet e shqiperise, .

Vllehet ne Rumani quhen Arumune se do te thote JO rumun.

Rumunet jane sllavizuar dhe gjuhen e kane sllave.kete gje e dîne shume mire .Rumanine e kane krijuar shqiptaret . Rumunet po vijne dhe ne Voskopoje te Korçes dhe kapen pas vlleheve per te thene se kemi histori .

Ne fakt vllehet si komunitet duhet te jene te ndergjegjshem per origjinen e tyre ,se nja se kane mbetur ne vende te ndryshme ,dhe sot jane te identifikuar sipas vendeve dhe del j’y problem. Vetem Enveri ju dha nenshtetesi dhe identitet vlleheve ,se ne vende te tjera nuk njiheshin si etni . Prandaj vllehet duhet te jene te vertete ne origjinen e tyre se po i terheqin shtetet e tjera rreth nesh .dhe kjo eshte nje problem i madh ne çeshtjen e historise .

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close