Në shërbim të askujt...vetëm informacion!

Rodin-Picasso ose përballja e dy gjigantëve që kanë thyer kodet

ATSH-AFP/ – Për herë të parë, Auguste Rodin dhe Pablo Picasso, dy gjigantët e artit modern që secili kanë thyer kodet, do të përballen me njëri tjetrin në një ekspozitë në dy muzetë parizianë që iu janë kushtuar atyre.

Ekspozita e dyfishtë, e vonuar nga kufizimet, do të hapet të mërkurën deri në janar 2022.

Ajo përmbledh 500 vepra (skulptura, piktura, qeramikë, vizatime, fotografi) të dy artistëve, ardhur kryesisht nga koleksionet.

Sfida është e guximshme, Picasso (1881-1973) nuk është frymëzuar drejpërdrejt nga Rodin (1840-1917) dhe nuk ka mundur ta takojë kurrë ndoshta, edhe pse ata kishin miq të përbashkët.

“Shumë pika takimi, konvergjenca në raport me natyrën, erotizmin, vizionin e fatit njerëzor, na janë shfaqur mes Rodin dhe Picassos, ndërkohë që ata nuk kanë qenë në të njëjtën shkollë, nuk kanë qenë të një gjenerate”, nënvizon Virginie Perdriso-Cassan, kuratore përgjegjëse e ngarkuar me pjesën e ekspozuar në Muzeun Rodin.

I riu Picasso, ku shkoi në Paris në 1990, ai shkoi në Pavillon de l’Alma për të parë një ekspozitë nga skulptori, i cili në atë kohë ishte tashmë i njohur, i admiruar dhe i diskutueshëm.

Spanjolli do të magjepsej nga përfaqësimet e Balzac nga Rodin dhe do t’i kushtonte vepra autorit të ”Komedisë njerëzore”.

Në studion e tij në Barcelonë, ai kishte vendosur në murin e tij një foto të “Mendimtarit” të Rodin.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close