I duhen organizmit vërtet 2 litra ujë në ditë?

Uji është elixir i jetës sonë.Pa të s’egzistojmë dot.Prandaj pasi është kaq i rëndësishëm për ne ,edhe ka shumë të dhëna e gojëdheëna në lidhje me atë se si dhe sa na duhet të konsumojmë ujë për të qenë optimal për organizmin tonë.

Ditët e nxehta të verës dhe periudhat me diell shpesh shkaktojnë dehidrim te njerëzit. Prandaj, mjekët shpesh rekomandojnë 8 gota ujë në ditë ose 2 litra.

Sidoqoftë, ky mendim është i gabuar, sepse marrja e tepërt e ujit, për hidratim, mund të shkaktojë dëme serioze në trupin tonë.

Meqenëse ekuilibri midis natriumit dhe ujit është jashtëzakonisht i rëndësishëm, është shumë e rrallë që një individ të vdesë nga pirja e tepërt e ujit, ose nga marrja e pamjaftueshme. Në shumicën e rasteve, vetë trupi gjen ekuilibrin e nevojshëm të për funksionimin e mëtejshëm, megjithatë, kjo nuk do të thotë që trupi nuk do të vuajë pasoja të caktuara.

Prandaj, rekomandohet që marrja ditore e ujit të jetë proporcionale me sasinë e ujit që humbasim çdo ditë. Kjo humbje e ujit nuk është e njëjtë për të gjithë, por varet nga aftësitë e ndryshme të individëve.

Se sa ujë duhet të kompensojë një person në rast të humbjes varet nga tre faktorë:

Pesha e trupit: Njerëzit më orpulent kërkojnë më shumë marrje të ujit

Temperaturat e mjedisit: Kur është jashtëzakonisht nxehtë, njerëzit djersijnë, duke humbur kështu më shumë ujë

Aktivitete fizike: Nëse një person është fizikisht aktiv, atëherë humbja e ujit është dukshëm më e lartë sesa tek një person që nuk praktikon aktivitet fizik.

Përfundimisht , mbetet e panjohur pse njerëzit ndjekin rregullin – 2 litra ujë në ditë, edhe pse vetë trupi, ndonjëherë, nuk mund të marrë aq shumë lëng. Ndoshta ky rekomandim i “2 litra ujë në ditë” është një keqinterpretim i rekomandimit origjinal të Bordit Amerikan të Ushqimit nga viti 1945, si dhe Komisionit Evropian për Inspektimin e Ushqimit, i cili thotë:
“Marrja ditore e lëngjeve nënkupton konsumimin e të gjitha llojeve të pijeve dhe lëngjeve, madje edhe ato lëngje që gjenden në ushqim.”

Kjo do të thotë që lëngjet që gjenden në fruta, perime dhe ushqime të përgjithshme, si dhe qumështi, kafeja, lëngjet, birra dhe pijet alkoolike, do të përfaqësonin të ashtuquajturën marrje ditore të 2 litrave lëngje.

Bilanci i përgjithshëm i lëngjeve të trupit në organizmin tonë, të cilin shkencëtarët e quajnë edhe homeostaza, është shumë i ndërlikuar.

Gjegjësisht, brenda të dy veshkave, ekzistojnë të ashtuquajturat rrjete të padukshme të aquaporin 2, domethënë rrjete uji që reagojnë ndaj një hormoni të caktuar – vazopresinës. Ky hormon është një sekretim i lobit të pasëm të hipofizës dhe vepron në veshka, dhe ka një rol në sistemin nervor qendror. Funksioni kryesor i këtij hormoni është të “kursejë” ujin, duke përqendruar dhe zvogëluar vëllimin e urinës, duke dërguar sinjale në sistemin nervor qendror.

Sapo ky hormon të dërgojë një mesazh në sistemin nervor qendror, veshkat do të kthejnë çekuilibrin në marrjen e tepërt të lëngjeve ose në marrjen e pamjaftueshme të lëngjeve brenda 40 sekondave.

Në fund të fundit, falë këtij procesi, nëse gëlltisim një sasi të tepërt uji, do ta nxjerrim përmes nevojave fiziologjike, dhe nëse nuk kemi marrje të mjaftueshme të një sasie të caktuar uji, duhet ta kompensojmë atë.

/Përgatitur nga proinformacion.com/

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close