Padurimi për të udhëtuar sërish

Vendet e varura nga turizmi janë në garë për të rihapur kufijtë dhe ringjallje të ekonomive të dëmtuara rëndë nga pandemia.

Këshilli Botëror për Udhëtim dhe Turizëm ka vlerësuar se ky sektor ka humbur gati 4.5 trilionë dollarë dhe 62 milionë vende të punës vitin e kaluar.

Kompanitë ajrore kanë humbur 126 miliardë dollarë vitin e kaluar dhe janë në rrugë për të humbur edhe 48 miliardë dollarë këtë vit, sipas këtij grupi.

Dhënia e vaksinave kundër koronavirusit është duke iu dhënë zyrtarëve më shumë besim për të mirëpritur vizitorët, mirëpo koha është kritike.

“Vera është sezonë e vrullshme për shumë tregje, sidomos në Evropë dhe Britani të Madhe. Ne shpresojmë shumë që të shohim heqjen e kufizimeve”, ka thënë Virginia Messina, lidere e përkohshme në Këshillin Botëror për Udhëtime dhe Turizëm.

Mirëpo rregullat janë gjithandej të ndryshme dhe vështirë për t’u ndjekur nga secili që planifikon të udhëtojë.

Qiproja, për shembull, ka kufizime për vendet me rrezik të lartë dhe u kërkon pasagjerëve prezantimin e një testi negativ PCR për koronavirus, që është bërë në 72 orët e fundit para udhëtimit, si dhe kërkon një test tjetër në arritje.

Pasagjerëve po ashtu u kërkohet të izolohen derisa të dalin rezultatet e testit.

Constantinos Victoras, menaxher në Hotelin NissiBlu, afër një plazhi me rërë të bardhë, ka thënë se ndonëse shkalla e infektimit në Qipro ka rënë dukshëm në dy javët e fundit, deri në fund të qershorit asgjë nuk do të jetë e sigurt për kompanitë ajrore që të mundësojnë rezervimet.

“Paqartësitë janë shumë të mëdha tani”, ka thënë Victoras.

Agatha dhe Simon Godurkiewicz nga Suedia kanë vendosur të pushojnë në këtë ishull, larg lodhjes së shkaktuar nga pandemia. Sipas tyre, njerëzit duan t’i kthehen një doze të normalitetit.

“Jemi të lodhur nga situata me virusin”, ka thënë Agatha Godurkiewicz.

“Ka qenë panik në fillim të pandemisë, mirëpo tani është bërë shumë”.

Shihni më poshtë se si po planifikojnë të rihapen disa rajone për udhëtime.

Evropa

Evropa ka nisur të rihapet ngadalë, duke testuar durimin e vendeve të Mesdheut që varen shumë nga turizmi, përfshirë, Greqinë, Spanjën dhe Turqinë.

Mirëpo kjo gjë po ndryshon tani, pasi ambasadorët e Bashkimit Evropian janë pajtuar javën e kaluar që të lejojnë hyrjen e vizitorëve të vaksinuar plotësisht dhe synojnë të zgjerojnë listën e shteteve në kategorinë e vendeve të sigurta.

Megjithatë, vendet anëtare të BE-së ende duhet të miratojnë këto ndryshime, dhe ende nuk dihet saktë se kur mund të nisë së zbatuari diçka e tillë.

Turistët veçse kanë nisur të shihen në Greqi, ku autoritetet kanë vendosur që të pranojnë vaksinimin dhe certifikatat e testeve nga Bashkimi Evropian dhe 21 shtete tjera./rel

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close