Re të çuditshme në planetin Mars

Edhe pse fotot e fundit të dërguara nga Curiosity në Tokë të kujtojnë kartolinat nga Toka, kjo është diçka shumë më ekzotike: janë retë nga Marsi.

Imazhi përfundimtar u krijua duke kombinuar 21 foto, të cilat u morën për të parë nga afër retë e pazakonta mbi zonën e Kraterit Gale. Dy vjet më parë, shkencëtarët zbuluan se retë u formuan në Mars më herët sesa pritej, kështu që këtë vit Curiosity-s iu dha detyra për t’i “vëzhguar” ato.

Retë e para u shfaqën në janar, me vija dhe të pasura me akull, ndonjëherë duke ndryshuar ngjyra ndryshe nga ato në Tokë, njoftojnë mediat.

Retë Marsiane ndryshuan kështu nga nuanca të kuqe në të gjelbërta, pastaj blu dhe rozë. Këto re janë të vendosura në pjesë më të larta të atmosferës sesa ato të vëzhguara deri më tani. Ato dyshohet se përmbajnë dioksid karboni të ngrirë ose të ashtuquajturin “akull të thatë”, megjithëse shkencëtarët nuk kanë qenë ende në gjendje ta konfirmojnë atë. Ato janë më të bukurat menjëherë pas perëndimit të diellit, kur kristalet e akullit shkëlqejnë në dritën e fundit.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close