Keq të flesh pak dhe keq të flesh shumë?

/ATSH/ – Të flesh pak, të bën keq. Po të flesh shumë?
Një artikull i fundit i botuar në ”Science Alert” përpiqet të hedhë dritë mbi temën pasi intervistoi 26 mjekë që janë ekspertë të gjumit dhe marrëdhënies midis gjumit dhe shëndetit, shkruan faqja e internetit focus.it.

”Mesatarisht, një i rritur i shëndetshëm duhet të flejë rreth 7 orë në natë dhe çdo orë më pak ka një ndikim të drejtpërdrejtë në shëndet, si dhe orët e tepërta”, thekson Jo Caldwell, një neuropsikolog në marinën amerikane.

Efektet negative të gjumit të tepërt do të ishin të ngjashme me ato që rezultojnë nga një mënyrë jetese e gabuar: mbipesha, sëmundjet e zemrës, diabeti dhe mbipesha.
Duhet të theksohet se Caldwell arriti në këto konkluzione duke vlerësuar statusin shëndetësor të njerëzve që kishin modele të ndryshme gjumi: një studim në të cilin pacientët iu nënshtruan dozave në rritje të gjumit nuk u krye kurrë.

”Në të vërtetë”, thekson Monika Haack, një ekspert në studimin e gjumit në Harvard, ”gjumi për një kohë të gjatë ka efekte pozitive në sisteme të ndryshme biologjike, presionin e gjakut, ndjeshmërinë e dhimbjes dhe mekanizmat e humorit”./

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close