Rrugëtimi i togeres nga Kosova, pjesë e “Defender ’21”,nga refugjate në pilote

ATSH/ Ambasada e Shteteve të Bashkuara të Amerikës në Shqipëri ka publikuar sot historinë e Valdeta Mehanja, shqiptare e lindur në Kosovë dhe qytetare amerikane, e gjithashtu një pilote me Regjimentin e Aviacionit 1-131, e cila merr pjesë në stërvitjen ndërkombëtare “Defender Europe 21”.

Nëse është dikush që di për punën e palodhur dhe vendosmërinë, ajo është togerja e dytë, Valdeta Mehanja, një pilote me regjimentin e Aviacionit 1-131.

Mehanja është një shqiptare e lindur në Kosovë dhe një qytetare amerikane, asaj nuk ia merrte mendja kurrë se do ta shihte Shqipërinë.

“Nuk kam qenë kurrë në Shqipëri më parë. Është një ndjenjë e pabesueshme të jem këtu, si një pilote, me uniformë dhe në ushtrinë e SHBA”, tha ajo.

“Nuk do ta kisha pasur kurrë këtë mundësi për të fluturuar nëpër Shqipëri, nëse nuk do të ishte ushtria. Mundësia për ta përjetuar thjesht më ka bërë shumë të lumtur”, shprehet Valdeta.

Mehanja thotë se ky mision është për të si “plotësimi i një rrethi”. Ajo u rrit e varfër dhe familja e saj qe refugjate lufte, që la pas ato pak gjëra që kishin për t’i mbijetuar një konflikti të dhunshëm. Vite më vonë, si kontraktore për Departamentin e Mbrojtjes, autokolona e saj që udhëtonte për në Bagdad u zu në pritë nga mjete shpërthyese të improvizuara dhe të shtëna me armë zjarri.

“Mendova se aq ishte”, tha ajo në një intervistë. Sidoqoftë, ajo u shpëtua nga pilotët amerikanë dhe aty ajo e kuptoi se çfarë do të donte të bëhej.

“Kjo më bëri të dëshiroj të bashkohem me aviacionin. E dija që kisha një mision më të madh. Unë nuk mund të isha thjesht një person i rregullt dhe të mos e ktheja ndihmën e dhënë”, shprehet ushtarakja.

Që atëherë, Mehanja e ka arritur atë qëllim dhe është bërë një pilote UH-60 Black Hawk për Ushtrinë e SHBA-së. Ajo ndjeu që rrethi do të përfundonte së shpejti, kur dëgjoi se 1-131 po shkonte në Shqipëri për të marrë pjesë në DEFENDER-Europe 21 (Defender 21).

“Isha aq e ngazëllyer. Nuk mund ta besoja që njësia e Gardës, me të cilën unë u bashkova, po shkonte në Shqipëri”, tha ajo.

“Nuk e dija se sa i bukur ishte ky vend derisa fluturova përreth maleve. Nuk mendoj se mund ta kisha vizituar Shqipërinë në një mënyrë më të mirë”, tregoi Valdeta.

Mehanja beson shumë te Defender 21, që është misioni i saj i parë jashtë SHBA-së.

“Defender 21 është një shenjë e aleancës”, tha ajo. “Edhe gjatë një pandemie, ne jemi në gjendje të tregojmë se si mund të lëvizim shpejt në një qark tjetër dhe të punojmë me ushtarakë të tjerë dhe të ndërtojmë partneritete”, vijoi Valdeta.

Që kur mbërriti në Shqipëri, Mehanja ka fluturuar në misione dhe ka shërbyer si përkthyese dhe këshilltare kulturore për amerikanët dhe shqiptarët që punojnë së bashku.

Ajo shprehet se ka qenë e lumtur të marrë përsipër detyrat shtesë.

“Nëse punojmë së bashku, do të jemi më të fortë”, shpjegoi ajo. “Unë mendoj se ruajtja e partneritetit dhe misionet e vazhdueshme, si edhe trajnimi së bashku, do të hapë një dritare krejt tjetër për të përjetuar kultura të tjera”.

Jashtë këtyre detyrave, Mehanja është bërë disi e famshme në vend. Ajo është takuar me qindra vendas, është intervistuar nga burime të shumta lajmesh, është takuar me ambasadoren e SHBA-së në Shqipëri, Yuri Kim dhe me Presidentin e Shqipërisë, Ilir Meta.

“Për mua kishte një kuptim shumë të madh fakti që ata e pranonin sesa i vështirë ishte udhëtimi im dhe se ndiheshin krenarë për praninë time këtu dhe që po punoj së bashku me ta”, tha ajo. “Ishte një moment shumë i veçantë për mua dhe nuk do ta harroj kurrë. Do ta kujtoj atë për gjithë jetën time”.

Mehanja tha se familja e saj është tepër krenare për të dhe e tronditur se si rrodhën gjërat në Shqipëri.

“Është një marrëveshje e madhe”, u shpreh ajo. “Unë nuk mendoj se nëna ime, e cila nuk u lejua të shkonte në shkollë, do ta kishte menduar ndonjëherë se vajza e saj do të shtrëngonte duart me një president shqiptar. Familja ime është krenare që pata mundësinë të vij këtu si një pilote ushtarake amerikane dhe të punoj me shqiptarët dhe që mund të ndihmoj”.

Pavarësisht të gjithave, ajo mbetet e përulur dhe shpreson që historia e saj të frymëzojë të tjerë dhe të ndihmojë në ndërtimin e miqësive midis kombeve të saj.

“Çdo gjë është e mundur, nëse punoni shumë për të. Kur mendoni se nuk mund të arrini diçka, sepse udhëtimi është shumë i vështirë, kjo nuk do të thotë se është e pamundur dhe se nuk do të ndodhë kurrë”, tha ajo. “Unë isha në gjendje ta arrija këtë pavarësisht nga vështirësitë kundër meje. Çdokush mund ta arrijë këtë gjithashtu. Unë shpresoj që të gjithë do të frymëzohen për të arritur qëllimet e tyre”.

Mehanja nuk beson se do të ishte aq e suksesshme pa regjimentin e Aviacionit 1-131 dhe Gardën Kombëtare të Alabama-s.

“Seriozisht, unë kam njësinë më të mirë. Kam komandantin më të mirë. Kam qenë kaq shumë me fat. Ata më kanë lejuar të kem këtë përvojë, të jem pjesë e kësaj. Ishte dora e Zotit dhe e të gjithëve këtu që e bënë të mundur këtë, ndaj dua t’i falënderoj”, tha Valdeta.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close