“Kërpudha” në Mars ?

Një kohë të gjatë astronomët shikojnë mundësinë e ekzistencës së formave të jetës jashttokësore.Ajo që gjeti roveri i Nasa-s,në Mars i ngjanë të jetë një formë e tillë,por a është në të vërtet.

Një studim i fundit pretendon të ketë gjetur prova të formave të jetës si kërpudhat në sipërfaqen e Marsit. “Kërpudhat Hapësinore” u bënë të famshme kur u filmuan nga kamerat në NASA’s “Opportunity” Rover, menjëherë pasi ai u ul në sipërfaqen e Marsit në vitin 2004.

Sidoqoftë, ata nuk janë organizma të gjallë, por “betonime hematiti” – pjesë të vogla të hematitit mineral në formën e një topi, origjina e së cilës po diskutohet ende nga shkencëtarët.
Hematiti është një kombinim i hekurit dhe oksigjenit dhe është shumë i rëndësishëm në Tokë.

Shkëmbinjtë sferikë në Mars mund të ishin formuar nga akumulimi gradual i materialit në mjedise të lëngshme ujore që avullohen ngadalë. Ata gjithashtu mund të formohen nga aktiviteti vullkanik. Në çdo rast, kërpudha nuk janë.

Zona përreth vendit të uljes së “Opportunity” është plot me këto pjesë, të cilat mund të shihen në të gjithë sipërfaqen, dhe ato u gjetën dhe u varrosën nën tokë, madje edhe të ndërtuara në shkëmbinj.

/Përgatitur nga proinformacion.com

 

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close