Studimi: Gratë gëlltisin të kuq buzësh me kilogram !

Një studim i ri i botuar në “Environmental Science & Technologi Letters” tregon se personat që përdorin makijazh mund të apsorbojnë dhe gëlltisin substanca potencialisht toksike polifluoralkile (PFAS) në trupin e tyre.

Studiuesit gjetën nivele të larta të fluorit – që tregon praninë e mundshme të PFAS – në shumicën e maskarave ujë-rezistentë, buzëkuqëve të lëngshëm dhe pluhurave puder.

Disa prej produkteve me nivelet më të larta të fluorit iu nënshtruan analizave të mëtejshme dhe u konfirmua se të gjitha përmbajnë të paktën katër PFAS shqetësuese. Shumica e produkteve me përmbajtje të lartë fluori, përfshirë ato që konfirmohen se kanë PFAS, nuk e kishin substancën e renditur në etiketë.
“Gratë gëlltisin mesatarisht disa kilogramë buzëkuq gjatë jetës së tyre”, tha Graham Pisl, një autor i studimit të lartë dhe profesor i fizikës në Universitetin e Notre Dame.

“Por ndryshe nga ushqimi, kimikatet në buzëkuqët dhe përbërjet e tjera dhe produktet e kujdesit personal janë pothuajse plotësisht të parregulluara në Shtetet e Bashkuara dhe Kanada. Si rezultat, miliona njerëz pa vetëdije mbajnë PFAS dhe kimikate të tjerë të dëmshëm në fytyrën dhe trupin e tyre çdo ditë.”

Disa PFAS shoqërohen me një gamë të gjerë pasojash serioze shëndetësore, nga kanceri, mbipesha te format më të rënda të kovidit 19. Vetëm një pjesë e vogël e një mijë PFAS janë testuar për toksicitet, por të gjitha PFAS janë ose jashtëzakonisht rezistente në mjedis.

Përveç që gëlltitet nga produktet e buzëve, PFAS mund të absorbohet përmes lëkurës dhe kanaleve të lotëve.

/Përgatitur nga proinformacion.com/

 

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close