Pse Kosova nuk ka Simon Wiesenthalin e vet ?

Nga Fahri Xharra

Simon Wiesenthal

Luftërat janë krime pushtuar e kush pushtues , kush vrasës e kush i vrarë, kush përdhunues e kush i përdhunuar . Këto janë rregullat e luftës. Ato ndodhin dhe kanë për të ndodhur gjithmonë, nuk ka prerje kohore ,se tani  njerëzimi e arrijti këtë apo atë nivel dhe luftërat mbesin vetëm histori. Njerëzimi e “shpiku” denimin për fajtorin . Dhe fajtori duhet dënuar; ai dënohet për ato që i ka bërë dhe t`ii pet mend të tjerëve që nuk duhet përseritur. Por?

“Qendra Simon Wiesenthal, me zyre në Nju Jork u krijua më 1974  me emrin Nazi-gjuetarët e Simon Wiesenthalit. Sipas statusit të tyre kjo është :” Një organizatë për mbrojtjen e të drejtave  Hebreje të njeriut me qëllim të riparimit të botës një hap në një kohë. Qendra merret me edukimin e gjeneratave të reja , kundër semitizmit , kundër terrorizmit, promovimin e të drejtave të njeriut dhe dinjitetit të tyre ,mbrojtjen e sigurisë se Hebrenjve në mbarë botën dhe  mësimin e gjeneratave të reja se ç`ishte Holokausti.”

Pas Luftës së Dytë Botërore (1939- 1945) ,liderët e Gjermanisë Naciste u gjykuan në Pallatin e Drejtësisë në Nyrenberg. Gjyqi Ndërkombëtar Ushtarak e filloi punën me 25 Nëndor 1945 dhe  gjykimet u shpallën me 1 tetor të vitit tjetër.

Gjykata i denoi 23 liderët e Nazizmit për ; konspiracion , krimi kundër pagës , krimet e luftës dhe krimet kundër njerëzimit. Rasti kundër Nacistëve u bazua në një mal dokumentesh të shkruar,si urdhëresa , raporte ,manifeste ,letra dhe ditarë: Në mesin e të dënuerve ishte edhe zëvendësi i Hitlerit Hermann Gëringu (1893-1946) të cilin korrespondeti i New Yorkerit e cilësoi si : ”truri pa ndërgjegje”….

Çka ndodhi pas Nyrenbergut? Edhe pse liderët më të mëdhenj Nacist u gjykuan ,të tjerët mundën të ikin. Disa u arratisen nge Gjermania dhe ishin të zotët të fshehin identitetin e tyre. Por sidoqoftë bukur shumë prej tyre më vonë u kthyen me zor :Me 1947 Hermann Hoess , Komandanti i Auswitzit e gjet , u gjykua dhe u ekzekutua ne Poloni me 1947.

Simon Wiesenthali e vazhdoi punën e tij në gjetjen dhe zbulimin e atyre që ishin përgjegjës dhe fshiheshin me emra të rrejshëm nëpër botë. Bota nuk duhet harruar Holokaustin! Suksesi i tij ishte shumë i madh.

Ne patëm luftë ,patëm gjenocid , krime kundër njerëzimit , dhunime dhe përdhunime ,djegëje ,deportime .Dikush u gjykua , dikush u dënua. ? Koha ecën dhe duhet të pajtohemi me fatin.

A është e vërtetë ” që Kosova nuk i ndjek vrasësit e vet (se nuk ia lejon Ligji i vet) ?. Infrastruktura ligjore e Kosovës nuk ia mundëson Kosovës që të ndjek vrasësit serbë të shqiptarëve jashtë Kosovës, ? Serbia nuk e ndjek vetveten.

Por a e kemi Simon Wiesenthalin tonë i cili së paku i merr në shënim të gjithë ata që kryen krime ; që së paku të mbesin shënimet për brezat e ardhshëm ; që së paku gjeneratat tjera të tmerrohen nga ajo që e pësuan paraardhësit e tyre?

Mos të ndodhë që dikur të na krijohen rrethanat historike asi lloje që ti shpallim serbët shpëtimtar

Fahri Xharra,17.06.21

Gjakovë

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close