Szijjarto: BE mund të humbasë Ballkanin Perëndimor

Ministri i Jashtëm i Hungarisë Peter Szijjarto tha sot se nëse BE nuk ndërmerr hapa në kohë në lidhje me zgjerimin, ajo mund të humbasë Ballkanin Perëndimor.

Në periferi të takimit të ministrave të çështjeve të BE në Luksemburg, Peter Szijjarto tha se politika e zgjerimit është një nga politikat më të rëndësishme të BE, raporton agjencia e lajmeve hungareze MTI.

Sipas tij, BE do të ndjekë “politika në kundërshtim me interesat e tij” nëse nuk arrin të shpejtojë bisedimet e pranimit me Serbi-Malin e Zi dhe nëse vonon fillimin e negociatave me Maqedoninë Veriore dhe Shqipërinë.

“Gara për integrimin e Ballkanit dhe ushtrimin e ndikimit në rajon është duke u zhvilluar. Megjithëse BE ka shansin më të mirë për të fituar, vendet në rajon kanë zgjedhur të gjithë rrugën evropiane, drejtimi transatlantik i rajonit nuk duhet të merret për të dhënë “, tha Szijjarto.

Ai vuri në dukje se Bashkimi Evropian ka nevojë për Ballkanin Perëndimor më shumë sesa Ballkani Perëndimor dhe shtoi se humbja e këtij rajoni mund të jetë një skenar realist për BE në një bllokim afatgjatë.

Szijjarto tha gjithashtu se Serbia dhe Mali i Zi duhet të integrohen shpejt dhe negociatat me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut duhet të fillojnë së shpejti.

“Nëse nuk e bën atë, BE rrezikon stabilitetin dhe sigurinë në mjedisin e saj, në vend të paqes, qetësisë dhe shanseve ekonomike”, tha Szijjarto.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close