Zbulimi në Izrael tregon një zhvillim ndryshe të Neandertalëve në Evropë

Gërmimet e reja në sitin arkeologjik Nesher-Ramla në Izrael vërtetojnë se paraardhësit e Neandertalëve ekzistonin në Levant shumë kohë më parë .

Në një thellësi prej tetë metrash, u gjetën eshtra kafshësh, mjete guri, kockë parietale të djathtë pothuajse të plotë të kafkës dhe kockë parietale të majtë të thyer, si dhe një nofull e poshtme me dhëmbë shumë e ruajtur .

Mbetjet janë zbuluar të jenë të vjetra midis 120,000 dhe 140,000 vjet. Një ekip kërkimor ndërkombëtar i udhëhequr nga antropologu vjenez Gerhard Weber ka zbuluar se eshtrat e gjetura nuk i përkasin Neandertalit klasik, por një lloji të veçantë që ndërthur tiparet arkaike me tiparet Neandertale.

Deri tani, besohej se Neandertalët u zhvilluan në Evropë disa qindra mijë vjet më parë, dhe se vetëm më vonë, rreth 70,000 vjet më parë, ata banuan zona në Azinë Perëndimore dhe Qendrore. Studiuesit nga universitetet e Vjenës, Tel Avivit dhe Jeruzalemit kundërshtojnë doktrinën e mëparshme me gjetjet e tyre.

Ata supozojnë se shkëmbimi i popullsisë midis Evropës dhe Azisë ka ekzistuar për një kohë shumë të gjatë dhe se zhvillimi i Neandertalëve nuk është i kufizuar në Evropë.

Se si evoluan neandertalët dhe njerëzit modernë është një nga pyetjet më emocionuese në historinë e evolucionit. Ata ishin aq të ngjashëm sa përzierja ishte e mundur, dhe secili prej nesh mbart ende disa nga gjenet e tij brenda. Neandertalët u zhdukën si popullsi 40,000 vjet më parë.

“Duke parë fosilet, së pari menduam se ishte një Neandertal atipik. Sidoqoftë, me metodën e antropologjisë virtuale, zbuluam se është një lloj i veçantë njeriu. Kafka ka tipare arkaike me shtesa të tipareve të Neandertalit. Isshtë e ngjashme tek fosilet e gjetura në Azinë Lindore, por nuk mund të vërtetohej. Nofulla e poshtme dhe dhëmbët gjithashtu kanë një përzierje karakteristikash, por janë më të ngjashme me Neandertalët “, shpjegon Weber.

Gjenetikët kanë vërtetuar edhe më herët që njerëzit modernë mbajnë gjenet e Neandertalëve, por gjithashtu që Neandertalët posedojnë gjenet e njerëzve modernë për më shumë se 200,000 vjet.

Nëse paraardhësit e Neandertalëve klasikë jetonin vetëm në Evropë, në një kohë kur nuk kishte njerëz modernë, nga lindi ky ndikim. Gërmimet në Nesher-Ramla japin përgjigjen e kësaj enigme.

Evolucioni i Neandertalëve nuk mund të kufizohet në Evropë. Popullatat e Evropës dhe Azisë ishin të lidhura, dhe zona e Levantit luan një rol të rëndësishëm në këtë. Ende nuk është vërtetuar nëse paraardhësit e parë Neandertal kanë origjinën nga kjo zonë.

/Përgatitur nga proinformacion.com


 

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close