“Shqiptarët flisnin pak turqisht dhe i përçmonin jeniçerët osmanë”

“Shqiptarët flisnin pak turqisht dhe i përçmonin jeniçerët osmanë, të cilët i urrenin shqiptarët si turmë e pabindur. Sipas Jabartit, shqiptarët ishin më të pagdhendur e më kryeneçë sesa osmanët. ‘Shumica e tyre nuk agjërojnë muajin e Ramazanit’, shkruante ai me përbuzje, ‘dhe askush nuk mund të thotë se çfarë besojnë ose cilit sekt apo urdhër i takojnë.

Gjëja më e lehtë për ta është të vrasin, të zaptojnë gjënë e tjetrit dhe të mos i binden eprorëve dhe gjeneralëve të tyre… Zoti i shkatërroftë të gjithë ata”, shkruante në librin e saj ‘Egjipti në sundimin e Mehmet Aliut’ autorja egjiptiane Afaf Lutfi al-Sayyid Marsot. Ajo jep një portret të panjohur për luftëtarët me fustanella që endeshin si zotër prej Nilit deri në Siri.

/Toka Iliro-Pellazge


 

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close