Në Kinë zbulohen mbetjet e një specie të re njerëzore

Studiuesit kinezë kanë zbuluar një kafkë fosile që mund t’i përkasë një specie krejtësisht të re të njeriut, e cila potencialisht mund të ndryshojë pikëpamjet e shkencëtarëve se si evoluan speciet tona.

Ekipi shkencor pretendon se është i afërmi ynë më i afërt evolucionar midis specieve të njohura të njerëzve të lashtë, siç janë Neandertalët dhe Homo erectus, raporton BBC.

Studiuesit kanë raportuar se kafka e fosilizuar, të paktën 146,000 vjet e vjetër, qëndronte e fshehur në një pus të braktisur në Kinë për plot 88 vjet, ku u la në 1933 nga një punëtor që e zbuloi atë në një vend ndërtimi gjatë okupimit Japonez.

Ai u fsheh në pjesën e poshtme të pusit familjar dhe para se të vdiste ai i besoi familjes së tij, dhe kështu në fund kafka ra në duart e shkencëtarëve.

Studiuesit e quajtën specien e re Homo longi, e cila u mbiquajt “Njeriu Dragua” në zonën përreth lumit Long (Dragoi) në verilindje të Kinës, ku u zbulua dhe analiza e saj u botua në tre punime në revistën The Innovation.

Një nga ekspertët kryesorë të Britanisë për evolucionin njerëzor, Profesori Christopher Stringer, një paleoantropolog në Muzeun e Historisë Natyrore në Londër dhe bashkëautor i dy prej tre veprave mbi Dragon Man, ishte anëtar i këtij ekipi kërkimor dhe ai beson se një nga më e rëndësishmja e zbuluar deri më tani.

“Ne kemi gjetur lozën motër humbur prej kohësh”, tha Zion Ni, një bashkëautor i studimit dhe paleoantropolog në Akademinë Kineze të Shkencave.

Studiuesit pretendojnë se kafka i përkiste Homo longia, një i rritur bukur i gjatë. Ata pretendojnë se ai kishte faqe të drejta dhe një gojë të gjerë. Nofulla e poshtme i mungon kafkës, por studiuesit, bazuar në nofullën e sipërme të Njeriut Dragoit dhe kafkave të tjera njerëzore të fosilizuar, konkludojnë se ai nuk kishte mjekër të theksuar. Ata gjithashtu thonë se truri i tij ishte rreth shtatë për qind më i madh se truri i njerëzve të sotëm.

Shkencëtarët besojnë se Njeriu Dragua ishte me forcë të fortë fizike, por dihet pak për mënyrën se si ai jetonte, sepse kafka e tij u hoq nga vendi ku u gjet, që do të thotë se aktualisht nuk ka asnjë kontekst arkeologjik, të tilla si mjete guri ose të tjera elemente kulturore. të cilave ai i përkiste.

Shumë enigma ende mbeten të pazgjidhura nga kjo fazë e historisë njerëzore, veçanërisht në Azinë Lindore. Gjatë dekadave të fundit, paleoantropologët kanë gjetur fosile të shumta, të cilat kanë disa karakteristika që i bëjnë ato të duken si speciet tona dhe tipare të tjera që sugjerojnë se ato përkasin diku tjetër.

Ekziston një debat i ashpër shkencor nëse këto mbetje përfaqësojnë shembuj primitivë të Homo sapiens, Neandertalëve, një grup njerëzor i quajtur Denisovns, zbuluar në Shpellën e Denisit në Rusi, apo nëse ato janë diçka krejtësisht tjetër./Pi

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close