Gjithçka që u diskutua në samitin virtual të Procesit të Berlinit

Drejtuesit e vendeve pjesëmarrëse në Procesin e Berlinit në një konferencë virtuale, të hënën, diskutuan  për progresin, sfidat dhe perspektivat e bashkëpunimit rajonal në Ballkanin Perëndimor.

Konferenca, e organizuar shtatë vjet pas takimit të parë të Ballkanit Perëndimor në Berlin, u ndoq nga krerët e shteteve ose qeverive të Kosovës, Shqipërisë, Bosnjë dhe Hercegovinës, Malit të Zi, Maqedonisë Veriore, Serbisë, Austrisë, Bullgarisë, Kroacisë, Francës, Greqisë, Italisë, Polonisë, Sllovenisë dhe Britanisë së Madhe.

Në konferencë, udhëheqësit e Ballkanit Perëndimor ripohuan angazhimin e tyre për bashkëpunimin rajonal gjithëpërfshirës, vlerat evropiane të demokracisë, sundimin e ligjit dhe të drejtat themelore të njeriut, si dhe rëndësinë e pajtimit për suksesin e proceseve të reformës.

Pjesëmarrësit e konferencës gjithashtu theksuan se zgjerimi i Bashkimit Evropian në vendet e Ballkanit Perëndimor përfaqëson një investim strategjik në paqe, demokraci, prosperitet, siguri dhe stabilitet në Evropë dhe se e ardhmja e rajonit qëndron në BE.

Gjithashtu u theksua rëndësia e planit ekonomik dhe investimeve dhe Agjenda e Gjelbër për Ballkanin Perëndimor dhe tregun e përbashkët rajonal.

Pjesëmarrësit gjithashtu theksuan rëndësinë e mundësimit të lëvizjes së lirë të qytetarëve të vendeve të Ballkanit Perëndimor sa më shpejt të jetë e mundur vetëm me letërnjoftime, si dhe njohjen reciproke të dokumenteve akademike dhe profesionale.

Gjithashtu u konfirmua se procesi i pranimit në BE, Programi i Reformës Ekonomike dhe analizat dhe rekomandimet e OECD mbeten thelbësore për vlerësimin e procesit të reformës ekonomike në Ballkanin Perëndimor.

Pjesëmarrësit gjithashtu theksuan rëndësinë e bashkëpunimit rajonal në rrjedhën e ushqimit dhe ilaçeve dhe pajisjeve mjekësore në luftën kundër pandemisë COVID-19.

U theksua rëndësia e marrëveshjes brenda CEFTA, si dhe fillimi i një sistemi roaming falas.

Kërcënimet e përbashkëta të sigurisë në rajon dhe rëndësia e shtetit të së drejtës, lufta kundër krimit dhe shkëmbimi i informacionit midis forcave të sigurisë u theksuan veçanërisht.

Gjithashtu u theksuan rreziqet që paraqiten nga korrupsioni, pastrimi i parave dhe krimi financiar dhe nevoja për bashkëpunim të ndërsjellë në luftën kundër krimit të organizuar, trafikimit të drogës, njerëzve dhe armëve, si dhe kundër ekstremizmit të dhunshëm.

Pjesëmarrësit në takimin e Procesit të Berlinit gjithashtu theksuan sfidat e paraqitura nga kriza e migrantëve për vendet e rajonit.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close