Cilat janë efektet e sportit në trupin tonë?

ATSH/ – Dihet mirë se mirëqenia fizike reflektohet edhe në mirëqenien mendore, psikologjike dhe emocionale, shkruan pazienti.it.

Mens sana in corpore sano: cili është kuptimi i kësaj fjale të urtë?

Kjo thënie latine shpreh konceptin që një mendje e shëndetshme gjendet në një trup të shëndetshëm.

Në fakt, tani është treguar se sporti, nëse praktikohet pa tepricë dhe rregullisht, mund të parandalojë dhe lehtësojë simptomat e ankthit dhe stresit. Përveç përmirësimit të shëndetit dhe zvogëlimit të stresit dhe ankthit, ndihmon në lehtësimin e tensionit të muskujve dhe ju ndihmon të bëni edhe një gjumë të rehatshëm.

Përveç kësaj, aktiviteti fizik prodhon shumë përfitime të tjera në shëndetin e psikikës.

Së pari, përmirëson ndjenjën e vetë-efikasitetit dhe vetëbesimit. Është e rëndësishme të përshtatni aktivitetin fizik me zakonet tuaja të përditshme në mënyrë që të mos perceptohet si një barrë, një detyrë, një problem i mëtejshëm për t’u përballur; përkundrazi, lëvizja duhet të përjetohet si një moment i kohës së lirë të këndshme për t’i kushtuar vetes.

Kryerja e një aktiviteti fizik në mënyrë të rregullt ju lejon të bëheni të vetëdijshëm për stimuj të rinj të këndshëm, të tilla si kontakti me natyrën dhe forcimi i trupit; për më tepër, ajo jep mundësinë për të perceptuar ndryshimet pozitive që ndodhin në trup.

Ata që vuajnë nga problemet e ankthit kanë tendencë të kenë vetëvlerësim të ulët, dhe ushtrimet fizike, madje edhe të moderuara, mund të ndihmojnë në prodhimin e përmirësimeve në këtë drejtim.

Të bësh diçka për veten tënde do të thotë ta konsiderosh veten mjaft të rëndësishëm për t’ia dhënë vetes. Duket se tashmë në Greqinë e lashtë Hipokrati u përshkroi aktivitet fizik pacientëve melankolikë.

Aktiviteti fizik duket të jetë veçanërisht i shëndetshëm tek njerëzit e moshuar, sepse mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të demencës dhe shfaqjes së sëmundjes Alzheimer.

Cilat janë efektet e sportit në trupin tonë?

Aktiviteti fizik lejon që trupi ynë të nxjerrë përfitime të rëndësishme. Së pari, ushtrimet stërvitore forcojnë muskujt, tendinat dhe ligamentet dhe përmirësojnë dendësinë e kockave.

Është treguar gjithashtu se programet e aktivitetit fizik që synojnë forcimin e muskujve ndihmojnë të moshuarit të mbajnë ekuilibrin.

Në rastin e artrozës, ecja e rregullt është treguar për të zvogëluar dhimbjen, ngurtësinë dhe aftësinë e kufizuar dhe për të përmirësuar qëndrueshmërinë, lëvizshmërinë dhe cilësinë e jetës në përgjithësi.

Programet e ushtrimeve mund të rrisin dendësinë dhe madhësinë e mineraleve të kockave tek adoleshentët, ndihmojnë në ruajtjen e këtyre niveleve tek të rriturit dhe ngadalësojnë rënien e tyre në moshën e vjetër.

Lojërat sportive gjithashtu mund të kontribuojnë në parandalimin e osteoporozës.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close