Perse fshihet historia e pellazgëve?

A mos valle jan Pellazget ata qe hellin dritë mbi historin e fallsifikuar?

A eshte historia e sotme zyrtare vetem nje kontrat e formuluar dhe e dakortesuar nga “Palet” fituese?

A duhet te ndahet historia e antikitetit nga politika?

A jan akademiket Gjerman ata qe mendojne qe: Te rriturve nuk i pelqejn genjeshtrat?

A nuk eshte per te qare qe njerez te thjeshte bejne nje pune me efektive dhe kulitative se Akademia e Shkencave?

Keto burime dhe fakte enciklopedike japin nje qartesi te qarte te pyetjeve te mesiperme.

PELLAZGET
Faqja 11: “Grekët ishin të interesuar vetëm për Grekët, ndërsa të gjithë popujt e tjerë ishin barbarë, gjuha e të cilëve ishte e ashpër, thjesht” barbarophōnos “. Ata shiheshin si kuriozitete, më së shumti si skllevër, me përjashtim të Herodotit, kurioziteti i pangopur i të cilit na la me shumë por por kryesisht kontestuese dhe të paqarta me shkrimtarë të tjerë. Për grekët e arsimuar, kolonët e ndërmjetëm që uleshin midis fiseve greke, gjuhën ose dialektin (et) e të cilëve nuk i kuptonin, ishin barbarë, të quajtur pellazgë; njëri ndryshonte prej tyre aq më tepër sepse “pastërtia” fisnore e fiseve greke nuk ishte aspak ideale. Ndonjëherë ato duket se janë marrë për grekë të vegjël, dialekti i të cilëve një nuk e kuptonte, një qëndrim që mund të haset edhe sot, p.sh. ndaj shqiptarëve grekë që vendosen në Atikë, në Salaminë, në shumë ishuj të Egjeut, në Arkadi. “Atje jetojnë grekë, dialektin e të cilit nuk e kuptoj”, tha një grek në Arkadinë më të brendshme dhe tregoi fshatin tjetër. Ai u çudit kur dëgjoi nga unë se nuk bëhej fjalë fare për Grekët, por për “Abanitet”, pra për Shqiptarët – edhe pse ai ishte lindur dhe rritur jo shumë larg nga atje ”.

Faqja 15: “Herodoti – burimi kryesor – na tregon se Athinasit konsiderohen ‘të vjetër’ dhe ‘Pellazgjikë’. Sipas Pellazgëve në Plakia dhe Sylake në Hellespont, Herodoti gjykon se gjuha e tyre nuk është greke; Këtu bënin pjesë edhe banorët e Krestonit, të cilët mund të komunikonin me Sylakers dhe posterë. Popullsia e Atikës ishte fillimisht Pellazge, por më vonë kaloi në Greqisht pasi numri i tyre ishte i vogël. Me kalimin e kohës shumë copa të tjera kombëtare u bashkuan me ta. Këtu mund të pritej edhe një ndikim ilir – emri Plakias të kujton shumë shqipen “plak” = i vjetër, emër që i qëndron ende qytetit të vjetër të Athinës, i cili fillimisht ishte pothuajse tërësisht shqiptar: Plaka “.

Faqja 16: “Nën Phokers duhet të kuptohen Grekët Veriperëndimor, të cilët nga ana e tyre kishin një substrat të fortë ilir; e njëjta gjë vlen për fisin kryesor Epirotik të Molosëve, emri i të cilit – me voridg. Prapashtesa -assos etj. – ndoshta i përket mal / mol-it shqiptar: “Berg, Bergwald”, pra “Gebirgler”.

Faqja 17: “Herodoti tregon gjithashtu se Dodona në Epir ishte veçanërisht e lidhur me Pellazgët; konsiderohej orakulli më i vjetër dhe ishte i vetmi në botën greke në kohën e Herodotit. Herodoti sugjeron një marrëdhënie midis Greqisë, Libisë dhe Fenikasve kur ai tregon historinë e grave të shenjta që u shitën nga Fenikasit nga Teba në Libi dhe rajone të tjera të Greqisë – në atë kohë Pellazgia. Një nga këto gra, të cilave i shet Thesproter, themeloi Dodonën; përveç molosëve, thesprotët ishin fillimisht edhe një fis ilir në Epir ”.

Burimi: “ALMOGAREN XXI / 1/1990” nga Helmut Stumfohl, 1986. Deutschland

/nga Albiona Tasholli


 

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close