Si do të jetojmë deri në 130 vjet?

ATSH/ – Numri i 100-vjeçarëve ose njerëzve jeta e të cilëve kalon mbi 100 vjet, po rritet nga dekada në dekada dhe, deri më sot, ka pothuajse gjysmë milioni në botë, shkruan faqja e internetit pazienti.it.

Për sa i përket, megjithatë, të ashtuquajturit super100-vjeçarë, mbi moshën 110 vjeç, numri i tyre është shumë më i ulët, por, sipas një studimi të sapo botuar nga shkencëtarët në Universitetin e Uashingtonit, numri i tyre është gjithashtu i destinuar të rritet dhe deri në fund të këtij shekulli, sipas vlerësimeve, do të jetë e mundur të jetosh 125 apo edhe 130 vjeç!

Studimi mbi super100-vjeçarët

Studimi, i botuar në revistën ”Demographic Research”, përdor modele statistikore për të ekzaminuar jetëgjatësinë e njerëzve.

Michael Pearce dhe Adrian Raftery, autorët kryesorë të sondazhit, menduan se cila mund të jetë gjatësia maksimale e jetës individuale të njeriut, kudo në botë, deri në vitin 2100.

Duke përdorur statistikat ”Bayesian”, ata vlerësuan vdekjen e 122-vjeçares franceze,  Jeanne Calment dhe personin më të moshuar aktualisht në botë, japonezen 118-vjeçare, Kane Tanaka.

Për të llogaritur probabilitetin e të jetuarit përtej 110 viteve, Raftery dhe Pearce përdorën Databazën Ndërkombëtare mbi Jetëgjatësinë, krijuar nga instituti ”Max Planck”, që është një bazë e të dhënave specifike që gjurmon super100-vjeçarët e 10 vendeve evropiane, Belgjikë, Angli, Uells, Danimarkë, Finlandë, Gjermani, Norvegji, Suedi, Austri, Francë dhe Spanjë si dhe Kanada, Japoni dhe SHBA.

Duke përdorur këtë qasje statistikore, ekipi i Universitetit të Uashingtonit gjeneroi disa parashikime, të vlefshme nga tani deri në 2100, që ekziston një probabilitet pothuajse 100% që rekordi aktual i moshës maksimale, 122 vjet dhe 164 ditë, të tejkalohet dhe ekziston një shans i fortë (99%) që një person do të jetojë më gjatë, deri në 124 vjet dhe madje 127 vjet (probabiliteti 68%).

”Një jetëgjatësi edhe më e gjatë, është e mundur por shumë më pak e mundshme: ka një shans 13% që dikush të arrijë 130 vjet, por është jashtëzakonisht e pamundur që dikush të jetojë deri në 135 vjet në këtë shekull”, shtuan studiuesit.

Cilat janë sekretet për të siguruar një jetë të gjatë?

Sipas një studimi të botuar në revistën ”Circulation”, ju duhet të hani një dietë të shëndetshme mesdhetare, të pasur me fruta, perime, drithëra, yndyra të shëndetshme dhe me sasi të moderuar sheqeri, mishi të kuq dhe ushqime të përpunuara.

Ka një numër përfitimesh shëndetësore dhe parandalon sëmundjet kardiovaskulare dhe rrezikun e vdekjes së parakohshme.

Ushtrime të rregullta sportive: ky është një avantazh si për shëndetin fizik ashtu edhe për atë mendor, pasi përmirëson gjendjen shpirtërore, energjinë dhe parandalon rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare.

Mbani një peshë adekuate të trupit. Obeziteti shoqërohet me gjendje kronike duke përfshirë diabetin e tipit 2, sëmundjet kardiovaskulare dhe kancerin.

Pini alkool në moderim: gratë jo më shumë se një pije në ditë dhe burrat jo më shumë se dy.

Shmangni pirjen e duhanit, në fakt, përveç shkaktimit të kancerit të mushkërive, pirja e duhanit lidhet me probleme serioze shëndetësore duke përfshirë sulmin në zemër, goditjen në tru dhe kanceret e gojës dhe fytit./

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close