Zvogëlohet jetëgjatësia në SHBA

Jetëgjatësia në Shtetet e Bashkuara u zvogëlua për një vit e gjysmë gjatë vitit 2020.

Të dhënat e Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve në SHBA tregojnë se jetëgjatësia mesatare ra nga 78.8 vjet në vitin 2019, në 77.3 vjet më 2020.

Sipas studiuesve, pandemia e koronavirusit është shkaktari kryesor për rënien, ndërsa vdekjet nga droga janë faktor kontribues.

Mbi 600,000 amerikanë kanë humbur jetën deri më tash nga koronavirusi.

Të dhënat zyrtare, të publikuara javën e kaluar, kanë treguar se 93,331 amerikanë kanë vdekur nga mbidoza e drogës, vitin e kaluar.

Shifra nënkupton gati 30 për qind rritje krahasuar me vitin 2019.

Rënia e jetëgjatësisë në vitin 2020 është rënia më e theksuar vjetore që nga Lufta e Dytë Botërore, thanë Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve në SHBA.

Sipas raportit, gjatë pandemisë janë rritur edhe pabarazitë racore dhe etnike.

Burrat hispanikë panë zvogëlimin më të madh të jetëgjatësisë – me 3.7 vjet, ndërsa burrat afrikano-amerikanë panë rënie për 3.3 vjet.

Gratë afrikano-amerikane dhe hispanike gjithashtu panë rënie më të theksuara sesa burrat dhe gratë e bardha.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close