Sa qytetrime të avancuara mund të ketë pasur gjatë historisë së Universit në total

Gazeta Astrobiology nga Adam Frank dhe Woodruff Sullivan vë në dukje se, në vetëm ca vite të fundit, ne kemi fituar një kuptim më të qartë të asaj se sa mikpritës është universi për jetë. Teleskopi Hapsinor Kepler i NASA-s ka identifikuar mijëra planete në hapësiren tonë të galaktikës, së bashku me madhësitë e tyre dhe distanca nga yjet e tyre. Nga aty është mjaft e lehtë me marrë me mend se sa mund të mbajnë ujë të lëngshëm, e cila është ndoshta e domosdoshme për jetën komplekse. Në galaktikën tonë të Udhës së Qumështit , nga ky vlerësim,del se ka vetëm rreth 60 miliardë planete të tilla “të banueshme”, shkruajnë Frank dhe Sullivan.

sky

E panjohura e madhe e mbetur është se sa prej këtyre planeteve mundësojnë lloje të forma jetes që ndërtojnë teknologji të përparuar (në qoftë se armët bërthamore ose të tjera të ngjashme mund të quhen “të avancuara”). Që nga ajo që dimë se Toka është i vetmja që ne dimë,supozimet ndryshojnë egërsisht, por një civilizim i tillë për 10 miliardë planete të banueshme në përgjithësi konsiderohet “tepër pesimist”, ka shkruar Frank në New York Times dje (paywall). Në terme astronomie, kjo do të thotë kjo shifër mund të jetë 10, 100 apo edhe 1000 herë më shumë e ulët.
Duke përdorur këtë proporcion “pesimist”, dhe numrat të tjera nga shkrimi i Sullivan, është llogaritur sa shumë civilizime aliene duhet të dalin brenda nënrajoneve të ndryshme të universit gjatë historisë së tij:

total civilizime

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close