NASA u shkon nga afër viseve malore të përthyera të Plutonit

NASA ka lëshuar një imazh të zgjeruara me ngjyra që bënë zoom në në pjesën juglindore të fushave të akullta të mëdha të Plutonit , ku ato takohen ,vise malore të errëta.

Imazhi dramatik është i fundit në serinë mahnitëse të marra nga anija New Horizonte kur ajo fluturoi shumë pranë Plutonit vitin e kaluar.

130616_plutohighlands_1

Viset malore janë quajtur nga NASA Krun Macula (Krun është zoti i botës së krimit në fenë Mandaean, dhe “macula” është një tipar i errët në një sipërfaqe planetare).

Shkencëtarët besojnë Pluto merr ngjyrën e saj të kuqe të errët nga tholinet, molekulat komplekse që gjenden në të gjithë pjesën më të madhe të sipërfaqes. Tholinet janë formuar nga rrezatimi ultravjollcë diellor e komponimeve të thjeshta organike të tilla si metani apo etan.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close