Sorrat kaq intelegjente sa që mësojnë nga vdekjet e tyre!


Pse sorrat mblidhen rreth shpezëve të ngordhur simotra dhe vëllezër të tyre? Kjo është pyetja morbide interesante shkencore që preokupon mendjen e Kaeli Swift, një Ph.D. student në shkencat e mjedisit në Universitetin e Uashingtonit. Pas hulumtimeve të gjera – ndoshta duke përdorur eksperimentin më inventiv ogurzi të kohëve të fundit – ajo arriti një përgjigje. Kur Sorrat mblidhen rreth një sorrë vdekur, ata në të vërtetë janë duke u përpjekur për të kuptuar në qoftë se ajo vdiq për shkak të një kërcënimi në zonë. Studimi i ri i publikuar në revistën Animal Behaviour shërben vetëm për të theksuar se sa dinak një vrasës sorre mund të jetë.

sorrë

Sorrat janë zogj tepër inteligjente. E tërë familja e spedcies cosmopolitan Corvidae konsiderohet të jetë ndër më të zgjuar at e të gjitha kafshëve, në fakt. Ata janë zgjedhës të shkëlqyer të problemeve. ata janë të aftë të bëjnë dhe përdorin mjete të veta, ata kanë po ashtu edhe strukturë komplekse shoqërore. Një studim në vitin 2013 zbuloi se një rajon i trurit ë sorrës krahasueshme me korexin prefrontal/ballor të njeriut, rajon truri yhvillohet të menduarit e lartë- që ishte kryesisht përgjegjës për këtë nivel të lartë të inteligjencës.

Swift natyrisht ishte kurreshtare se sa emocionalisht inteligjente mund të jetë një vrasje e tërë kur vie deri te tema tejet e ndërlikuar e vdekjes. Gjatë kohës së një eksperimenti dy-vjeçare, për rreth më shumë se 100 vende në Washington State, ajo la ushqim në foletë e soreave amerikane. Para se ti lejonte ata për të i ushqyer sorrat, ajo i iu tha 25 vullnetarëve- të cilët ishin ndërruar shpesh – të vendosin maska ​​për të fshehur shprehjet e tyrës së fytyrës dhe të qëndrojë pranë ushqimit.

Kjo lojë e ndryshimit konstant , të maskave do të thotë se sorrat nuk mund të mbajnë në mend sjelljen individuale të individëve, ku secili prej tyre përfaqësonte një kërcënim të ri potencial edhe atë çdo herë. Sorrat kanë një hippocampus të avancuar – pjesa e trurit përgjegjëse për kujtesën – dhe mund të kujtojnë një gamë të gjerë të individëve, si të atyre kërcënues dhe jo-kërcënues. Nëse ata mbajnë në mend një kërcënim, ata me gjasë nuk do ta harrojë atë, nëse ajo ai ndodhë përsëri në lagjen e tyre.

Tani ky është vendi ku bëhet në mënyrë fabulose mërzitshëm – nëse eq maskat ​​shqetësuese nuk ishin tashmë të mërzitshme mjaft. Vullnetarët u pyetën pastaj që të mbajnë një zog të ngordhur, ose një sorrë, pëllumb, a skifteri të kuqrremtë– grabitqar sorrash- ose nganjëherë, një sorrë duke qëndruar pranë një skifter të kuqërremt . Si kontroll, disa subjekte janë udhëzuar të qëndrojnë aty pa një kafshë të vdekur në duart e tyre. Disa sorra gjithashtu u lejuan të kënaqen në ushqimin e tyre pa ndonjë pengim nga njerëz të mërzitshm apo ërcënim vdekjeje për rreth.
Kurdo që një zog i ngordhur ishte duke u mbajtur nga një person i maskuar apo grua, sorrat pothuajse gjithmonë filluan ti bërtasin për sorrave të tjera, në fakt vënin alarmin se një kërcënim ishte në zonë – ky proces është i njohur si si ju “scolding”. sa që ju mund të prisni se kombinimi skifter -sorrë gjeneron më shumë “scolding.”

sorrat kanë shumë më tepër shqetësim për speciet e tyre se sa për kushërinjtë e tyre . Njerëzit e maskuar që mbajnë një pëllumb vdekur ,provokoiuan më pak panik, më pak bërtima dhe sharje (scolding). Aq shumë sa për ngritjen e syqeltësisë së fqinjësisë së afërme.

Sapo një vrasës sorrash identifikonin njerëzit e maskuar me ndonjë formë të sorrës së ngordhur- dhe veçanërisht kur një skifter ishte duke qëndruar pranë – njeriu i asocuar është konsideruar të jetë një kërcënim për gjashtë javë me radhë , edhe pa pasur një sorrë të ngordhur në duart e tyre.
Pra, ja ku e keni: Sorrat mësojnë nga vdekjet dhe vrasësit e tyre.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close