Atmosfera e Tokës është duke udhëtuar prapa në kohë, dhe kjo gjë nuk do të jet aspak e mirë!!

Kur gjeneratat e ardhshme mendojnë prapa në fillim të shekullit të 21-të 2016 mund ta kujtojnë atë si vitin famëkeq.

Në mesin e të dhënave klimatike të bazuara ne kemi prishur deri më tani? pranvera më ngrohtë e regjistruar ndonjëherë në shtresën akullt të Greenlandës;13 muajt më të nxehta të regjistruar ndonjëherë në një radhë; një El Niño shumë i rënda; dhe zhdukja e gjitarëve të parë për shkak të ndryshimeve klimatike shkaktuara nga njeriu.

greenhose

Moment historik më i ri i tmerrshëm është një unikat: Nivelet e dioksidit të karbonit që Antarctica (dhe Toka) nuk e ka parë në 4 milion vite ,vetëm janë regjistruar, duke e bërë atë vendi i fundit në planet për të regjistruar përqendrimin befasues të gazit serë.

Observatori në polin jugor ka regjistruar një përqendrim të dioksidit të karbonit prej 400 pjesë për milion në 23maj . Heren e fundit kur dioksidi i karbonit ishte në ato nivele, njerëzit modernë kanë qenë, një shkelje syri në sytë e paraardhësve tanë.

“Rritja e dioksidit të karbonit është kudo, madje aq larg sa ju mund të merrni nga civilizimi”, i tha Scientific American klimatologu Pieter Tans .

mamuth
( Herën e fundit kur dioksidi i karbonit ishte kaq i lartë, ky djalë i madh (Mamuthi) ishte ende i gjallë.)

Prapa në Pliocenit, klima ishte e ngrohtë dhe me lagështirë. Të dyja polet ishin rreth 18 gradë Fahrenheit më ngrohtë se ato janë sot, dhe Arktiku ishte i mbuluar me pyje në vend të tundëres shterpë. Pjesa tjetër e botës ishte 5 gradë apo mesatarisht më ngrohtë, dhe nivelet e detit ishin 16 deri 131 këmbë më lartë se aktualisht.
Duke arritur ato nivele nga 2100, apo edhe 2200, do të ishte katastrofike për rreth 44% të njerëzimit që jetojnë në komunitete, vende bregdetare.

Ende më shqetësuese, NASA parashikon se përderisa nivelet e dioksidit të karbonit do të përjetojnë luhatje të shkurtra, përqendrimi pritet të rritet edhe më lartë, në 450 ppm, në vitin 2040.

Në këtë rast, kthimi në rrënjët e njerëzimit do të jetë një perspektivë vdekjeprurëse.

proinformacion.com

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close