Çfarë në të vërtetë na thotë OBSH për lidhjen e konsumit të mishit të përpunuar me karcinomën?!


Organizata Botërore e Shëndetësisë ka publikuar një dokument që lidh mishrat e përpunuara – duke përfshirë këtu të preferuarën e të gjithëve, proshutën – me kancerin.
Pra, çfarë do të thotë e gjithë kjo për dashurinë tonë ndaj sallamit?

mish i kuq

Edhe pse ka një rritje të rrezikut, OBSH nuk është duke na thënë se shanset tuaja për zhvillimin e çdo lloj kanceri nga i gjithë spektri do të rriten në një sasi të caktuar, çdo herë që ju kënaqeni duke ngrënë proshutë ose sallam.

“Për një individ, rreziku i zhvillimit të kancerit kolorektal, për shkak të konsumit të këtyre mishrave të përpunuar mbetet i vogël, por ky rrezik rritet tok me sasinë e mishit të konsumuar,” tha Kurt Straif, kreu i Agjencisë Ndërkombëtare të OBSH-së për Kërkime mbi Kancerin, në një deklaratë për shtyp.

“Ky vendim nuk do të thotë që ju duhet të ndërpreni të hani çdo mishi të kuq dhe të përpunuara”, tha Straif. “Por në qoftë se ju hani shumë nga ky lloj mishi atëhere duhet të të mendoni për prerje poshtë.”

Por për shkak se ka kaq shumë njerëz në mbarë botën të cilët konsumojnë sasi të mëdha të mishit të përpunuar në ditë, kjo marrëdhënie midis kancerit dhe mishit të përpunuara është “e një rëndësie të shëndetit publik,” tha Straif.

OBSH gjeti atë se kur bëhet fjalë për mishin e përpunuar dhe krcinomin kolorektal, shoqata ishte fortë e bindur se shansi, paragjykimi, dhe mëdyshjet konfuze(për gjëra si të pijet apo qëndrimi ulur, që mund të merren nga rezultatet e studimeve) nuk ishin kushedi se çfare shpjegimi konkret . Dhe ata nuk ishin në gjendje që ta nxjerrin të njëjtin përfundim edhe për mishin e kuq.

CATEGORIES

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close