Një Million Yje Tregojnë një Histori Të Vetme (+Video)

Një yll i vetëm është një çudi. Një milion yje është një histori.

Një yll mund të digjet për miliarda, madje triliona vjet. Me historinë njerëzore që përfshin shekuj të thjeshtë, si mund të kuptojmë jetëgjatësi e një ylli? Nëse ne do kishim vetëm Diellin për të studiuar, për ta kuptuar historinë e tij do ishte vështirë, por ne mund të vëzhgojmë miliona yje, disa të lashtë dhe disa ende formimin. Duke shikuar në këto yje si një e tërësi ne mund të ngjisim së bashku historinë dhe evolucionin e një ylli. Ajo është e ngjashme me marrjen e fotografive të një dite në Tokë, dhe duke e përdorur atë për të ngjitur së bashku historinë se si lindin njerëzit, jetojnë dhe vdesin.

Një nga mënyrat si kjo është bërë është nëpërmjet një diagrami Hertzsprung-Russell (HR) . Shkëlqimi i një ylli është hedhë në diagram kundër ngjyrave të tij. Kur bëjmë një komplot të tillë, shumica e yjeve shtrihen përgjatë një linjë diagonale ku ylli blue është më i ndritshmi. Duke pasur parasysh një shembull të një numëri kaq të madh të yjeve, ne mund të supozojmë se mosha e yjeve është shpërndara rastësisht. Që shumica e yjeve shtrihen përgjatë kësaj linje (i njohur si rend kryesor), ata duhet të shpenzojnë pjesën më të madhe të jetës së tyre atje. Pra, është e qartë se yjet kanë një periudhë të gjatë të qëndrueshme ku djegen mënyrë të qëndrueshme. Yjet tjera janë të kuq, por ende mjaft të ndritshëm. Dhe pritet që yjet e kuq të jenë më të zbehtë se yjet blu pasi ata kanë një temperaturë më të ulët. Në mënyrë që të jenë aq të ndritshëm, ata duhet të jenë mjaft të mëdhenj. Këto gjigandët e kuqe janë yjet që janë fryrë përderisa bërthama e tyre nxehet në një përpjekje të fundit për të vazhduar fusionin hidrogjenik. Disa yje janë të mëdhenj mjaftueshmëm për të filluar fusionin heliumit në këtë fazë.Përderisa heliumi digjet më nxehtë, këto yje i bënë të shndrisin në gjigandë blu. Në fund, megjithatë, shumica e yjeve shndrrohen në xhuxh të bardhë kur fusioni në bërthamë përfundon. Ata bëhen yje të nxehtë, por të vegjël, blu-bardh në ngjyrë, por të zbehtë.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close