Çfarë mund të na mësojë për të ardhmen tonë,zbulimi i vendbanimeve masive të zhdukura nën sipërfaqen e Xhunglës së Kamboxhias

Arkeologët kanë zbuluar disa qytete mesjetare, varrosur nën sipërfaqen malore në Kamboxhia: më i madhi thuhet se se rivalizon kryeqytetin modern Kamboxhian, Phnom Penh, në madhësi.

Me këto gjetje, një pamje krejtësisht e re e kulturës Khmere po shfaqet, e cila vë në pikëpyetje atë që ne dimë për një numër shumë të madh të qytetërimeve tjera të lashta.

this-illustration-shows-clearly-how-much-data-is-available-a-lidar-scan-shown-on-the-right-compared-to-a-traditional-photographs (1)

Deri më tani, qytetërimet e mëdha tropikale të botës kanë mbetur disa nga më enigmatiket. Edhe pse ato kanë prodhuar monumente të mëdha guri, arkeologët kanë ende shumë pyetje pa përgjigje për mënyrën se si ato janë drejtuar, ku popullata e tyre ka jetuar dhe sa të madha ato ishin.

4796747546_a419302b73_bKjo vlen jo vetëm për khmeret e Kamboxhias, por për qytetërimet në gjithë Azinë Juglindore; nga Srivijaya në Sumatra, të Borobudur në Java. Në mënyrë të ngjashme, në Afrikë, ne dimë pak për mbretëritë e mëdha të Kongo ose Beninit, të cilat janë ende të mbuluara kryesisht në pyll.

LIDAR mund të na ndihmojë të gjejmë përgjigje për disa nga këto pyetje.

Tashmë, Lidar ka filluar të pasurojë të kuptuarit tonë të civilizimit Mayan, veçanërisht sistemin e gjerë në terren, të cilat janë përdorur për të mbështetur qytete të mëdha.

Në Honduras, një numër i madh i vendeve të lashta që janë gjetur i përkasin një kulturë kryesisht të panjohur. Dhe në Amazonia, vendbanimet dhe fushat tashmë filluar të dalin nga nën mbulesa e pyjeve tropikale, në saje të kësaj.

Këto rezultate janë më shumë se vetëm fotot të bukura të vendeve të lashta. Ata kanë potencial për të sfiduar të kuptuarit tonë të rënies së qytetërimeve të lashta.

Për shembull, ata tregojnë se shumë fusha të cilat janë menduar një herë si zona të lagështa malore , në të vërtetë kanë qenë vendbanime të pastërta, dhe të qëndrueshme e një popullsie të konsiderueshme. Ata gjithashtu tregojnë se shumë nga qendrat e mëdha ceremoniale që janë përpirë tani në gjethe,ishin të rrethuara nga qytetet e mëdha, me popullatë prej qindra e mijëra – ose edhe miliona – njerëzish.

Në ekosistemet shpesh të brishta, e varur në një klimë të qëndrueshme, tani është shumë më e lehtë për të parë se si ndryshimi i mjedisit mund të ketë kontribuar në rënien e këtyre qytetërimeve të lashta. Si rezultat, shumë ide në lidhje me rënien e shoqërive të lashta, si ato të promovuara nga Jared Diamond – i cili thekson se faktorët social, politik dhe ekonomikë – mund të kërkojnë një rishqyrtim të rëndësishëm.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close