Disa nga gjenet tuaja bëhen të gjalla vetëm pasi ju tashmë ka një kohë që keni vdekur

Zakonisht, kur zemra e një personi ndalon rrahjen, ai deklarohet ivdekur. Por këtë nuk ua thonë gjeneve të tyre, disa prej të cilave vijnë në jetë vetëm dy ditë pasi ata vetëm se i kanë vu kunorën e varrit.

what-happens-after-we-die-960x480px-960x480

Në fakt, qindra gjene papritmas fillojnë të të tundin messengerin ARN, e cila dërgon një sinjal për makina e ndryshme celulare për të filluar të bëjnë stofrat e jetës, të tilla si proteinat. Peter Noble dhe Alex Pozhitkov,nga Universiteti i Uashingtonit, zbuloi këtë jetë-pas-vdekjes skenar në minj dhe zebrapeshq. Ata lëshuan rezultatet e tyre kohët e fundit në BioRxiv, në një prepublication server .

Ja çfare raporton Anna Williams, për New Scientist:

-|Qindra gjene me funksione të ndryshme “u zgjuan” menjëherë pas vdekjes. Këto gjene përfshirë ato fetale të zhvillimit që zakonisht shuhen pas lindjes, si edhe gjenet që kanë qenë më parë të lidhura me kancer. Veprimtaria e tyre ka kulmuar rreth 24 orë pas vdekjes.|

Për shumicën e gjeneve, nivelet e përgjithshme mRNA duhet të ulet me kalimin e kohës pas vdekjes. Megjithatë, në 548 gjene të zebrapeshkut dhe 515 gjene të miut, nivelet mRNA kanë arritur kulmin pas vdekjes. Kjo do të thotë se organet e kalbura kishin energji të mjaftueshme të tepërt për këto gjene për tu “ndezur” dhe të vazhdojnë funksionimin gjatë kohë pasi kafsha vdiq.

Pyetja e madhe që përcjell këto gjetje është arsyeja pse këto gjene specifike kthehen përsëri, pasi zemra ka ndaluar rrahjen. Në një hipotezë, Noble dhe Pozhitkov thanë, është se trupi ishte duke përdorur resurset e fundit të energjisë së tij për të shëruar veten, ngjashme me atë që ndodh përderisa dikush është i gjallë.

Hulumtuesit kanë edhe hipotezen e dytë pse kjo mund ndodh.Sepse ka të bëjë me mënyrën se si ADN shthuret pas vdekjes.

Kjo merr kohë për të ADN-së që do shpalosur nga proteina të quajtura histonet, sipas Noble. Siç shpalos, gjenet që ishin më parë të heshtura, të tilla si ato të përfshira në zhvillimin embriologjik, mund të bëhen aktive përsëri si gjenet që janë përdorur për të shtypur ato që prishen.

“Ju do të mendoni se kur diçka vdes, se çdo gjë fiket dhe çdo gjë heshtet, por që nuk është rasti,” tha Noble NOVA Next. “Në organizmat e ndërlikuara, kur ne papritmas vdesim, ajo merr pak kohë për komplekset të [ADN] për ti thyer, dhe ato arrijnë në shumë barriera.”

Edhe pse studimi u përqëndrua në minj dhe zebrafish, dy organizmat janë përdorur shpesh në studimet gjenetike si modele për njerëzit.

Këto rezultate mund të ndryshojë mënyrën se si transplantet e organeve janë trajtuar.

Për shembull, pacientët për transplant të mëlçisë priren të kenë norma shumë më të larta të kancerit, dhe deri tani kjo është menduar të jetë një përgjigje imune.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close