Kjo është qendra e galaktikës siq ju nuk e keni parë atë kurrë më parë.

Një instrument i ri i pajisur me Teleskopin Shumë të Madh në Kili është duke ofruar një pamje të re emocionuese në qendër të Rrugës së Qumështit. Ajo që quhet Gravity, dhe kjo përfundimisht do të ndihmojë shkencëtarët të vëzhgojnë vrimat e zezë supermasive që “ngrejnë kokë” në qendër të galaktikës sonë së.

“Gravity do të lejojë astronomët për të hetuar fushën gravitacionale rreth vrimës së zezë në detaje të paparë, duke siguruar një provë unike mbi teorinë e relativitetit të Ajnshtajnit,” sipas Observatorit Jugor Europian.

Kjo vrimë e zezë, e quajtur Shigjetari A *, është rreth katër milion herë sa masa e diellit. Kjo nuk është e vetmja në llojin e vet; Shkencëtarët mendojnë se shumica e galaktikave kanë një vrimë të zezë supermasive në qendër të tyre. Gravity mund të na ndihmojnë të mësojmë më shumë në lidhje me vrimat e zeza dhe rolin që ato luajnë në formimin galaktikës.

f300abd85611c9b3f97b6604c29fd880

Gravity ka qenë duke funksionuar vetëm për një kohë të shkurtër, kështu që nuk ka filluar misionin e saj primar ende. Në vend të kësaj, astronomët janë duke testuar atë në një yll të quajtur S2 që orbiton rreth Shigjetari A *. Ylli është shumë larg nga ne dhe duket tepër zbehtë nga Toka, por Gravity ka kthyer një imazh të tij në vetëm disa minuta – një test për atë se sa i ndjeshëm dhe i saktë instrumenti është.

“Ekipi së shpejti do të jetë në gjendje për të marrë pozicione ultra-të sakta të yllit që orbiton, ekuivalente me matjen pozicionit të një objekti në hënë me saktësi centimetëri”,sipas ESO-s.

Në vitin 2018, S2 do të vijë brenda vetëm 17-orë drite nga vrima e zezë.

efc51734e8778b53d6d359470be5eb2e
Astronomët do të kenë mundësi të përkryer për të vëzhguar efektet e teorisë së relativitetit të përgjithshëm të Ajnshtajnit, kur ylli kalon afër vrimës së zezë.

Relativiteti i përgjithshëm parashikoi ekzistencën e vrimave të zeza dhe disa nga efektet e tyre – kështu që ky eksperiment do të vë teorinë e Ajnshtajnit në provë.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close