Dhitë janë intelegjente po sikur qentë

E keni dëgjuar fjalinë “ish si dhi e egër..”dhe gjithëmonë është menduar se ato nuk janë kafshë që përkdhelen.Por shkencëtarët nga Britanaia e Madhe kanë vërtetuar të kundërten,se jo vetëm se është e kundërta,por këto kafshë janë të mençura mu sikur qentë.

Dhitë janë të afta të realizojnë mardhënie të njëjta emotive me njerëzit mu sikur edhe kafshët e tjera shtëpiake,është e nevojshme vetëm ti lëshojmë në shtëpitë dhe zemrat tona thonë shkencëtarët.

500467_jelena-maric_f
Studimi ka treguar se dhitë intenzivisht e vështrojnë pronarin e tyre kur mundohen me krye naj detyrë,mu ashtu sikur bëjnë qentë.
“Dhitë i vështrojnë njerëzit njëjtë sikur qenët kur kërkojnë ushqimin që gjendet jasht mundësisë së tyre të arritjes”,spjegon K.Naurot nga uni Mbretresha Mary në Londër.
“Rezultatet tona kanë treguar komunikime komplekse në mes të njerzëve dhe të kafshëve,llojeve që mbajmë si pjesë e agrikultures dhe ka dëshmuar ngjashmëri në mes llojeve që mbajmë si kafshë shtëpiake,ose kafshë pune,si qeni,kali”,ka shtuar ai.
Edhe pse shumërrallë i mbajmë si kafshë shtëpie ,dhitë me ne jetojnë veq se 10 000 vjet,por kryesisht si kafshë të cilat sigurojnë ushqim.
Deri frik është konsideruar se këto lloj lidhjesh me njerëzit mund të bëjnë vetëm kafshët të cilat i rrisim që të na bëhen shtëpiake,por është gjetur se edhe dhitë janë të afta për të njëjten lidhje emotive.Edhe studimi i më hershëm ka treguar se dhitë posedojnë intelegjencë mu sikur qentë,për arsye se janë të afta për detyra të ndërlikuara.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close