Serbëve iu çjerrim maskën – Patrikana e Pejes është shqiptare

Fahri Xharra,09.07.16-Gjakovë

Fotot: Agim Zhuti


E dini që me 13 korrik 2003, Patrikana e Pejës është vënë nga UNESCO-ja në listën e pasurive të mbrojtura botërore., si trashëgimi historike serbe ?

patriarkana para maskimit
Patrikana e Pejes , para maskimit serb

The precise date of the foundation of the Patriarchate is unknown.Pra data e vëetetë e ndërtimit të këtij monumenti të lashtë shqiptar historik është i pa njohur . Se kisha ishte shqiptare nuk ka dyshim . Ishte shqiptare bile deri vonë deri në kohen turke të Mehmet Pashë Sikoloviqit-(MEHMED PASA SOKOLOVIC, OBNOVITELJ PECKE PATRIJARSIJE – rindertuesi i i patrikanes së Pejes . Ishte shqiptare deri vonë në ditet tona , deri sa turku na bëri që të urrejmë vetvetën. Serbi-shtirësi , turku –bërësi, shqiptari- humbësi
(Sredinom XVI veka, 1557 godine, patrijarh Makarije Sokolović obnavlja patrijaršiski presto)
Pra në mesin e shek. XVI , 1557 patriarku Makarie Sokoloviq ( vëllau i Mehmet Pashë Sokolloviqit) . Ta kemi të qartë , se Kishat ortodokse edhe ato patriarkanshqiptare si kjo e Pejes ishin të mbrojtura nga Sulltani , Ishte koha e Sulltan Selimit II , te birit te Hyremit dhe Sulejmanit të Madhërishëm. Shqiptarët e mbanin plisin e bardhë edhe në atë kohë edhe të Sveti Saves , por edhe në kohën e Solloviqëve,
Shqiptarët e shkekullit 13- ishin edhe ortodoks ose kriptokatolik , dhe Kishat ishin të tyre – dokument i gjallë freskat e mbrendshme dhe të jashtme të Kishës . Dokument edhe më bindës shkatërrimi i tyre me qellim nga serbet për të humbur gjurmët shqiptare .

patriarkana e pejës
Patrikana e Pejes ,sot

(“Edhe nje informacion shtesë që shumë pak njerzë e dinë pse u lejua ngjyrosja e Manastirit te Pejes me ngjyrë te kuqe ( te mbulohen simbolet e gdhendura Shqipetare) dhe pse u lejua te ndertohet godina e gjykates ne Gjakove ( kur mendohet se aty ishin varreza te ortodoksëve Shqipetar nga Gjakova)???? Keto dy taste duhet te hulumtohen nga Arkeologet dhe historians sa me shpejt!!!
Keshtu me kesi maskarenjesh e shpirtera te shitur jo vetem qe na u zhduke nje pjese e mire historise faturen e te ciles sot po e paguajme , tentohet te zhbehet edhe ky komb qe ka mbete keshtu i ndare ne 4 fe e disa sekte!!!!! Linde pyetja te ciles veshtire ti ipet pergjigje tani kur na mungojne faktet pasi tipa si Qosja u munduan ti zhbenin tere kohes bile edhe sot !! : Ku mbeten Shqipetaret Ortodoks te Kosoves ? Ku mbeten Shqipetaret e Kishes se Manasirit te Deqanit e te Pejes? Pse nuk ngrite zerin asnjeri, Humbja e ketyre 2 kishave dmth Humbja e Kosoves !!!!!! O Shqipetare te gjore. Skenari eshte i thjeshte , A ka xhami me te vjeter se Manastiri i Deqanit , JO , atehere sipas Qoses e ndjeksve te tijë i bie që ne të jemi ardhacak!!!! ( nga Merita Demiri ) )

(Nga inf e fundit qe ju kam ndjekur,per mbulimet dhe lyerjen e qellimshme te detajeve dhe gdhendieve te shenjave historike te manastirit te Pejes,vertet duhet te protestojne historianet ,politikanet dhe ministrite e kultures dhe prokuroria per fallsifikimin e objekteve te vjetra qe tjatersojne dhe zhdukin fillesat e ndertimeve te te pareve tane…N.q.se akademiku I nderuar prof . Rexhep Qosja qendron indiferent perballe ketyre fakteve,ka ardhur koha “Kronos”te shprehet se cila eshte strategjia e tij per kahun e Kosoves drejt Europes apo do ta gozhdoje perfundimisht ne mentalitetet lindore te mesjetes….Kronos….( e kerkon KOHA).. nga Jani Tane.).

afreska të dëmtuara
afreska të demtura

(Foto prej vizites time ne Patrikanen e Pejes në Nëntor të vitit 2015 shihet kjart shkatërrimi i qellimshëm i muraleve te vjetra ne muret e objektit si jasht po ashtu edhe mrenda saj dhe ishin ne panik apo te tmerruar nuk lejonion te fotografohet apo te pytet diqka rreth Patrikanes. Mrenda shiheshin muret e goditura me dalta per zhdukjen e muraleve me simbole Iliro-Shqiptare,Nese kish qenè e tyne siq pretendonin ata nuk do te lejonin e vinte ne ket gjendje dhe milionat do te derdheshin per restaurimin e tyre,Sa i perket ngjyres dihet shum mir qe e kan ber per ta ndryshuar identitetin e saj Origjinal me qellim te personalizohet ne Kishë te tyre : nga Agim Zhuti )

themeli i kishës së vjetër shqip në brendin e oborrit
Themeli i nje kishe të vjeter shqiptare në mbrendinë e oborrit

Patrikana e Pejës ka filluar së ndërtuari edhe një mur rrethues. Si edhe më parë, kur kishte ndërtuar një mur mbi 3 metra të lartë dhe mbi 500 metra të gjatë

Stelë Varri me dekore te Perendisë Dinois
Stelë Varri me dekore te Perendisë Dinois anash shihen motivet e rrushit
Gurë varresh , qe e tregojnë përkatësinë shqiptare te Manastirit shqiptar të Pejës
Gurë varresh , qe e tregojnë përkatësinë shqiptare te Manastirit shqiptar të Pejës.

Pra shqiptar të nderuar , shkatërrimi i freskave të para , te fillimit në muret e jashtme dhe te mbrendshme të manstirit , ngjyrosja e mureve të jashtme të të gjithë objektit flet shumë.
Serbët , ardhacakët e vonëshëm duke iu falemnderuar ndarjse së kishave (1054 )i gjetën në këto anë edhe shqiptarët ortodoks. Kishte edhe katolik por edhe kripto-katolik. Faktet flasin , dokumentet edhe pse përditë e më shumë në praninë tonë zhduken , ato janë.
Më vjen keq që asnjë prijës fetar shqiptar musliman nuk e tha që këto objekte i takojnë trashëgimisë dhe cultures së lashtë shqiptare . Nejse , e themi ne të tjerët që nuk jemi të mvarur as nga Beogradi e as nga Sytambolli.

  Afresk i shkatruar ne hyrje te kishes                           afresk i shkatruar mbi porten e hyrjes kryesore

themelet antike e ndonje objekti percielles te patrikanes           Themele antike qe e dokumntojnë shqiptarinë

afresk mural i jashtem – demtura me qellim                       Afresk i jashtem i demtuar

Hyrja në kishë nga Perendimi – me sy kah Bjeshket e Rugoves

Hyrja në kishë nga Perendimi – me sy kah Bjeshket e Rugoves

me plisa

Sot janë të demtuara dhe të mbuluara

Varrimi i Shën Savës  viti  1236 Po plisat pse ishin aty

Varrimi i Shën Savës ,viti 1236. . Po plisat pse ishin aty ?

Një porosi serbëve : Kishat ortotokse të Kosovës janë shqiptare .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close