Modele bizarre të dunave në Mars që duken si mesazhe në alfabetin e morsit

NASA imazhet e Marsit të sapo dalë tregojnë modele natyrore në planetin e kuq që duken shumë si alfabeti mors.

“Këto duna janë të ndikuar nga topografia lokale”, tha agjencia e hapësirës në një deklaratë për shtyp. “Forma dhe Orientimi i dunave zakonisht mund të shfaqen neve në lidhje me drejtimin e erës, por në këtë imazh, format e dunave-janë shumë komplekse, kështu që është e vështirë të dini drejtimin e erës.”

Siç mund të shihet në imazhin, model gjenden brenda një depresioni të madh rrethor:

5784538e1a000023006f9cde

NASA tha se depresioni është e mundshme të jet një gropë krateri të vjetër, e cila kufizon rërën në dispozicion për erën për të formuar dunat.

“Në ‘vizat/dashes’ janë duna lineare formuar nga erërat e bi-direksionale, të cilat nuk janë duke udhëtuar paralel me dunat. Në vend të kësaj, efekti i kombinuar i erërave nga dy drejtime në kënde të drejta të dunaave, kanalizojnë materialin në një formë lineare. ‘pikat’ më të vogla (të quajtura ‘dunat barchanoid’) ndodhin kur ka disa ndërprerje të procesit të formimit të këtyre dunat lineare. Ky proces nuk është kuptuar mirë ashtu siq janë dhe është një motivim shtesë për HiRISE të imazhojë këtë hapësirë. ”

Këtu është një vështrim nga afër të disa prej “kodeve” në imazh:

578453ce1a00002600dd0c98

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close