Syri misterioz i Saharasë që i bënë edhe shkencëtarët të habiten

Për mijëvjeçarë, Syri i Saharas ishte fshehur për sytë e rëndomtë.

Kjo për shkak se ky formacion i madh dhe misterioz gjeologjik është e vështirë të shihet nga niveli i tokës, duke ecur për rreth në Tokë.

richat-structure-eye-of-sahara

Tani rezulton se ne me të vërtetë kemi zbuluar këtë sy-kau të pabesueshme në rërë vetëm kur kemi filluar dërgimin e njerëzve në hapësirë.

Por edhe tani që ne kemi gjetur atë, shkencëtarët nuk e kuptojnë plotësisht atë.

Syri i Saharas, i njohur më zyrtarisht si struktura Richat, është në shkretëtirën e Saharas perëndimore në Mauritani. Me rreth 25 milje në tërësi.

africa1

Për një kohë, shkencëtarët mendonin se Syri i Saharas ishte një ikmpakt krater . Por ata nuk e gjetën dot shkëmbij të mjaftueshëm të shkrirë për ta bërë atë teori të besueshme. teoritë aktuale sugjerojnë një histori shumë më të komplikuar pas këtij formacioni të pabesueshem natyror.

Struktura kryesore Unazore e Syrit është gërryer, mbetja e asaj dikur ishte një kupolë e shtresave të kores së Tokës.

Shkencëtarët ende kanë pyetje në lidhje me Syrin e Saharas, por dy gjeologët kanadezë kanë një teori që funksionon në lidhje me origjinën e tij.

Ata mendojnë se formimi i syritv filloi më shumë se 100 milionë vjet më parë, kur superkontinenti Pangaea u nda në copa nga pllakat tektonike dhe ajo çfarë tani janë Afrika dhe Amerika e Jugut janë duke ikur larg nga njëra-tjetra.
shkëmbi i shkrirë është shtyrë në drejtim të sipërfaqes, por nuk e e kanë bërë tërën ato, duke krijuar një kupolë të shtresave shkëmbore, si një puçërr shumë e madhe. Kjo krijoi edhe linjat që sillen dhe kalojnë rreth Syri. Shkëmbi i shkrirë shpërndau shkëmbijt gëlqeror afër qendrës së Syrit, e cila u shemb për të formuar një lloj të veçantë të quajtur shkëmb Breccia.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close