Shkencëtarët mendojnë se ata kanë gjetur origjinën e tërë jetës në Tokë

Katër miliardë vjet më parë, diku rreth ditëlindjes së 560 miliontë të Tokës, Luca ka lindur.

Luca është ,nga e madhe-në-një shkallë -të pafund- gjyshja dhe gjyshi juaj, siç është qeni juaj dhe peshku juaj i kuq dhe Ficusi juaj. Të gjitha gjallesat në Tokë i detyrohen Luca-s përekzistencës së tyre , emri i të cilit qëndron për “Last Universal Common Ancestor.” Kjo është origjina e jetës në Tokë, nga e cila pjesa tjetër prej nesh ka evoluar. Dhe tani shkencëtarët besojnë se kanë plotësisht foton gjenetike të cilësive që do të mund ti përkisnin Luca-s, duke na dhënë një vështrim befasuese se si jeta në Tokë mund të ketë filluar:

m9

Duke krahasuar sekuencat e tyre të ADN, gjenet mund të organizohen në pemën familjare të evolucionit, një karakteristikë që mundësoi [Dr. William F.] Martin dhe kolegët e tij të caktojnë gjashtë milionë gjenet për një numër shumë më të vogël të familjeve të gjeneve. Nga këto, vetëm 355 u përputhen me kriteret e tyre për të pasur origjinën ,ndoshta nga Luca, paraardhësi i përbashkët i bakterias dhe Archaeas.

Gjenet janë përshtatur me mjedisin e organizmit. Pra, Dr. Martin ka shpresuar se duke përcaktuar gjenet e mundshme që kanë qenë të pranishme në Luca, ai do të marrë një paraqitje e shkurtër se ku dhe si Luca ka jetuar. “Unë kam qenë i befasuar në rezultatin, unë nuk mund ta besoj atë,” tha ai.

Të 355 gjenet janë përputhur mjaft qartë për një organizëm që ka jetuar në kushte që gjenden thellë në det, të gaztë, metalike-ngarkuar, Shtëllunga intensivisht e nxehtë e shkaktuara nga uji i detit bashkëveprojnë me magma duke shpërthyer përmes oqeanit. [New York Times]….

Kimisti John Sutherland, i Universitetit të Kembrixhit, ka një teori rivale se jeta është formuar në pishina të cekëta,dhe jo në oqean. Të tjerë thonë se versioni i Dr Martin i Luca-s është në të vërtetë pasardhës i sofistikuar i disa Luca-ve tjera origjinale.

Por, pavarësisht në cilat teoria ju besoni, siç shkruan James O. McInerney në një koment në lidhje me hulumtimet e Dr. Martin, Luca është “një pasqyrë shumë intriguese në jetën katër miliardë vjet më parë.” Lexoni të gjitha në lidhje me këtë në The New York Times. Jeva Lange

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close