Jezidja sy kaltër me një të nesërme pranë dhunimit dhe varrit

Fahri Xharra
Gjakovë,28,07.16


Me siguri keni dëgjuar kur dikush nuk e do dikë dhe për ta bëre të padashur edhe për tjetrin e përshkruan si “ Jezid “ , ose në odat e pleqve kur diskutohej për luftërat e osmanëve , aty vazhdimisht shaheshin ‘ Jezidët se sa dëme iu sjellin osmanlive. Isha i ri dhe vetëm dëgjoja. Askush nuk dinte të shpjegonte se kush ishin këta “jezidët “ . Ishin popull i ndryshëm nga turqit apo ishin ata që nuk e pranonin sundimin ottoman. Dhe kështu më rritej dëshira me një qëllim që të nxë sa më shumë për “jezidët “. Kohët kalonin dhe normalisht , kur diçka nuk të prek direkt , apo kur në literaturën shqiptare nuk shkruhet asgjë ,atëherë kalohet në harresë .
Por , jeta është një mozaik të cilin duhet plotësuar sa të jesh gjallë me gurë të larmishëm qoftë të diturisë , qoftë të përjetimeve dhe në fund plotësohet mrekullia e mozaikut e quajtur jetë .
Kur doli ISIS-i në skenën botërore të krimit ; kur nuk dihej se a po luftojnë bishat apo njerëzit më erdhi radha të njihem me një popull shumë të lashtë , historia e shkruar e tyre fillon shumë,;pra me një popull jo aq i madh në numër por shumë i dhunuar nga islamistat e ISISI0t të cilët zhduknin çdo gjë para vetit e këtë në emër të allahut.
La petite Yézidie aux yeux bleus : “Je me demande ce qu’elle va devenir”- shkruanin gazetat”Jezidja e vogël me sy të kaltër , nuk e kuptonte se ç`po ndodhë jo vetëm me prindërit e saj dhe me të vetët por edhe me krejt bashkombasit dhe bashkombëset e saja, vetëm e vetëm pse ishin nga radhët e jezidëve.

Gjatë historisë njihen jo vetëm këto masakra mbi jezidët e Irakut, ka më shumë se këto :
– Gjatë historisë , në mesin e shekullit 13-të , princi local Badr al-Din Lulu ,e miri i Mosulit shkatërroi çdo qelizë jezide.
-Osmanët në mesin e shek.17-të e dërguan Samush Pashën për të shkatërruar fortesën Cheikh Adi , dhe vrau pa mëshirë . Numrin vetëm mund ta peramendoni
-Me 1708 Hasan Pasha , bëri të njëjtën si para-ardhësit e tij osman.
– Në fund të shek. 19, Omar Wabi Pasha i dergoi ‘legjionet’ turke për ti shkatërruar përfundimisht rebelët jezidë dhe fenë e tyre……
jezidsIshte çupëza tjetër , gjithashu jezide flokë kuqe që shihte masakrimet jo njerzore të ISIS-it mbi femrat e vendit të saj

Sa vjeçe është Sara , e cili iku nga kampi vrasës dhe përdhunues i luftëtarëve të allahut? – ? 29,32,apo 38 ? E vështirë të dihet se Jezidët nuk mbajnë shenime të lindjeve ( Ata duhen të zhdukën si qenje dhe si histori ). Në fytyren e saj shihej dhëmbja dhe vuajtja e kalur në kampin përdhunues; “ Ata nuk janë as njerzë e as shtazë sepse edhe shtazë dinë të ndalën një herë.
Ajo në librin e saj e shkroi : Le soir où ils ont pris les fils à leurs mères, les femmes étaient comme des louves qui hurlaient à la mort. […] Ils ne disaient pas où ils emmenaient les enfants.” ( Natën kur iu moren fëmijtë , gratë uluronin si ulkonja , deri në vdekje…..

sara

 

 

 

 

 

Libri i Sares

vajza jezid

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vashëzat jezide në shitje

Jezidët , një gjë e dinë se historia e tyre është mbi 6 000 vjet e vjetër , më të vjetë se judaizmi , krishterimi dhe islamizmi . Nuk dinë më shumë.
Janë shumë pak të studjuar ; L’accusation la plus importante contre les Yézidis, l’affirmation selon laquelle ils sont des adorateurs du diable, est celle qui recueille le plus d’intérêt. Le mythe fondateur yézidi concernant la création du monde, est à l’origine de cette accusation
E dini se përse akuzohen nga arabet dhe turqit “janë adhurues të djallit”

Jezidet nuk janë hebre heretic apo të krishter. Nuk i takojnë islamit, nuk janë as të Zarathustres.Dhe e sigurt që nuk janë të kidhur me dreqin. Ata i takojnë një feje sinkretike të një besimi shumë të vjetë , besim i ndikuar nga kohet qe kane kaluar mbi ta

ktr

Ancienne divinité solaire Mithra/Shamash
gjurmëGjurmë historike te jezidëve të Irakut

Lalish, Yazidi Holy city in North Iraq – Engraved symbol of the sun

gj i jez

 

 

 

 

 

Edhe gjarpëri symbol i jezidëve.

 


jezidja

 

 

 

 

Vashëzes me sy të kaltur mund ti themi ; Zoti i juaj iu ruajt !

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close