Nga një studim i gjerë del se depresioni ka lidhje me gjenetikën

PARIS, 1 gusht /ATSH-AFP/ – Një studim i gjerë konfirmon influencën e gjeneve mbi rreziqet për depresion tek personat me origjinë evropiane, një hap i rëndësishëm për të kuptuar më mirë përbërjen biologjike të kësaj sëmundje dhe për të ndihmuar në zhvillimin e trajtimeve të reja.

depress

Nëse e dime se depresioni nuk limitohet vetëm tek aspektet psikologjike dhe se mund të prekë edhe krejt familjen, shumica e studimeve të mëparshme nuk kanë arritur të identifikojnë ndryshimet gjenetike që influencojnë mbi rrezikun e depresionit, në veçanti tek presonat me prejardhje evropiane.

Realizuar nga studiues amerikane, ky studim i ri, i publikuar sot në revistën e specializuar në këtë sektor, “Nature Genetics”, ka identifikuar 17 variacione gjenetike me rrezik potencial, të ndara në 15 rajone të një gjenomi.

“Ky studim përshkruan grupimet e para gjenetike të rëndësishme që përbëjnë rezik për probleme depresive të konsiderueshme tek individët me origjinë evropiane”, thekson revista.

Studim, i quajtur “pangjenomik”, përfshin më shumë se 121 000 persona që kanë deklaruar se janë diagnostikuar nga depresioni ose janë trajtuar për këtë sëmundje, si dhe janë të përfshirë edhe 338 000 persona që nuk kanë pasur probleme të mëparshme depresioni./

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close