Në Viminacium,tokë e lashtë Dardane,janë gjetur pllaka argjëndi dhe ari me shkrime në një gjuhë të panjour ,për arkeologët !

5b8057c49f3d6ba9e972e7cd757e155eMediat njoftojnë se në lokalitetin Viminacium janë gjetur pllaka të arta dhe të argjendëta,me shkrime në një gjuhë ,për arkeologët të panjour për ta.Dhe udhëheqësi i ekipit të arkeologëve që bënë gjurmimin,Koraq,ka thënë se ato kanë origjinë nga shekulli i 4.Të erës së re.
Viminacium ishte një qytet ose më mirë të themi kryeqytet i provincës romake Moesia dhe ia asja Moesia Superior,i cili gjendet 12 km nga vendbanimi Kostolac në lindje të Serbisë së sotme.

1197de83ba0753af93b1c0fcf5cdbdad

67279bf26a0d01f21a011dc174d1a36bSipas tij,e veçantë e këtyre pllakave të zbuluara është aty se njëri tekst është i kombinuar nga simbolë të ndryshëm,përderisa në tjetrin kemi alfabet i ashtuquajtur i vjetër “Grek”,por me një gjuhë të pa njohur.Dihet se në ato kohë përdoreshin dy shkrime ai latin ose “Grek”.

Dhe të shtojmë se këto shkrimet e pa njohura për arkeologët, a ishin dhe a janë në të vërtetë gjurmë të civilizimit të ngelur post pelasgë në trungun Iliro-Dardan kur dihet se në ato vise jetonin Dardanët .Mbretëria Dardane doli në skenën historike në shek. IV p.e.sonë dhe u bë një prej faktorëve relevantë, politikë dhe ushtarakë në Evropën Juglindore gjatë shekujve III-I p.e.sonë Shteti i Dardanisë, duke i bërë sfidë dominimit romak për një kohë të gjatë, ra nën pushtetin e Perandorisë Romake dhe iu bashkangjit Provincës së Mezisë së Epërme (Moesia Superior) në vitin 44 e.sonë.

Proinformacion.com

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close