Edhe Bosnja ndihet e dëshpëruar : “ Turkofilizmi është helm për boshnjakët “

Fahri Xharra,07.08.16
Gjakovë


Fatmir-Alispahic2Gazetari i njohur i Bosnes dhe Hercegovinës, letrari, shkrimtari , publicisti mr. sc. Fatmir Alispahiq bisedoi për portalin “Globalcir.com “ dhe unë e gjeta të arsyeshme që edhe lexuesit e mi të njihen me një njeri të guximshëm i cili mëndimin e tij e çon deri në fund, pa marrë parasyshë se a u pajtua dikush apo jo dhe i cili është gjithmonë kundër “klisheve” të së vërtetës shoqërore. Bisedën e ka zhvilluar kolega Amel Jašarević.
Si zakonisht kohëve të fundit flitet për Turqinë dhe Erdoganin dhe grushtshtetin e ndodhur :” Erdogan bio uključen u pripreme takozvanog ‘državnog udara’ ‘ (Erdogani ka qenë i kyqur në përgatitjen e grushtshtetit), dhe vazhdon se në historinë e grushteteve , ky i 15.Korrikut 2016 në Turqi, ishte një grushtet i pamençur dhe i pa krye. Ta shikoje mënyrën të dukej si një shfaqje teatrale.Ai e poshtëroi dhe turpëroi ushtrinë e cila i ishte gjithmonë kundër , pastaj nën sloganin e mbrojtjes së kombit e eliminoi opozitën, e treta populli turk shpëtoi nga shkeljet me tanke nëpër rrugë dhe pa vrasës e çlirimtar.
Nejse , mua me interesonte mendimi i Fatmir Alispahiqit për Erdoganin dhe Bosnen “Erdogan je Bošnjake brutalno iskorištavao za svoj marketing “ pra Erdogani i ka shfrytëzuar boshnjakët në mënyrën më brutale. Se çka fituan boshnjakët gjatë 15 vjetëve të Erdoganit, ai thotë :’ Tek boshnjakët u paraqit iluzioni donkishotian , grotesk i cili qëndronte në llogaritjen boshnjake tek popullata 90 milionëshe turke . Dëshirimi me Turqinë i gjatë luftës dhe pas luftës së Bosnes , mandej qëndrimi shumë nënçmues me refugjatet boshnjak në Turqi, për kundër kësaj u paraqit një “Renesancë” tek boshnjakët e ashtuquajtura turkofili. Mjaftuan disa fjalime të Erdoganit dhe u krijua imazhi ‘ babait të brengosur” për kombin tonë . Boshnjakët kurrë nuk kanë pyetur për sinqeritetin turk të tij ; “ Boshnjakëve në Turqi kurrë nuk iu është pranuar gjuha , status ii pakicës, e drejta në identitet .”
Duke e lexuar Fatmir Alispahiqin , më shkonte mendja tek ne në Kosovë kur ai thotë : Ekonomski aspekt lažne turske brige posebna je stranica u ovom teatru. Sve to, pak, ne priječi kritičnu masu Bošnjaka da se identificiraju sa Turcima, jer se tako osjećaju većim, značajnijim, zaštićenijim. A riječ je o tragičnoj iluziji.
(Aspekti ekonomik i kujdesit të rrejshëm turk ,është një faqe tjetër e këtij teatri. por fatbardhësisht që shumica e boshnjakëve nuk u deklaruan turq )
Nga Turqia e Erdoganit më së shumti ka fituar politika serbomadhe, si dhe politika turke ndaj Ballkanit. Demireli haptas i përkrahte serbët gjatë agresionit , kishte miqësi me Millosheviqin gjatë kohës së gjenocidit mbi boshnjakët dhe se nuk ka ndërmarrë asnjë hap në mbrojtjen tonë.
Çka fituam , pyet protagonisti i këtij shkrimi Fatmiri. Asgjë në të vërtetë përveç retorikes neoosmane.
Turqia edhe më tutje i ruan interesat serbomëdha me të cilat i forcon pozicionet e veta. Shikoni Sërbia e mohon gjenocidin , ashtu edhe Turqia. Turqia për shkak të gjenocidit të saj mbi armenet , e Serbia për shkak të Republikes Srpska. Turqia i ka bindur vasalet e saj boshnjak që ata ta fusin nën hije viktime boshnjake.
I pyetur se a është luks i tepërt që boshnjakët ta lidhin historinë e tyre me atë të ‘osamnlive”
Fatmiri përgjigjet: Boshnjakët nuk guxojnë ti besojnë askujt. Nuk qëndron asnjë arsye racionale që Boshnjakët tiu besojnë më turqve.
E di , thotë Alispahiq se lehtë e kemi të besojmë që Turqia është miku ynë , dhe që do të na ndihmonte në rast të ndonjë gjenocidi të ri; por ta dimë që këto janë vetëm iluzione të cilat politika turke me aftësi të madhe i ka keqpërdorur duke i mbrojtur interesat serbomëdha
. ( Ja znam da je lakše vjerovati da nam je Turska prijatelj, da bi nam pomogla u slučaju novog genocida, ali, to su samo iluzije koje turska politika vješto zloupotrebljava štiteći velikosrpske interese.)

Referencat:
http://www.globalcir.com/vest/6755
-http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=45737
“Ja sam jako sretan što sam prijateljovao sa Fatmirom Alispahićem, ali sam mu u mnogim trenucima i zavidio na njegovoj hrabrosti i moralnoj kuraži, kako je i pisao i borio se. Fatmira Alispahića mogu uporediti sa najvećim borcima u istoriji, poput Zole, koji je branio nevinog Jevreja i dobio bitku. Moramo mirne duše reći da je Fatmir Alispahić savjest ovog grada. Fatmir Alispahić je zbog istine ugrozio svoju egzistenciju. Ali budite uvjereni da je svojim opusom, svojim djelovanjem kao intelektualac, spasio Tuzlu. Dok ima Fatmira Tuzla će biti slobodna i nikad neće zamračiti nebo nad Tuzlom. To su pravi pisci i vjerni sinovi ove zemlje.( Prof. dr. Mustafa Šehović (31. VIII 1996.)
Hadžem Hajdarević (Walter, 12. VI 2002.)
“Fatmir Alispahić je najčitaniji kolumnist u zemlji. Alispahićevi tekstovi, stavovi, rezovi u bolesna tkiva društva imaju najvišu voltažu riječi i neposredno proizvedena smisla. Alispahićevi tekstovi nemaju pardona, ali imaju obzira, nemaju taktiziranja, ali imaju odgovornosti, nemaju politikantstva, ali imaju vlastitu, profiliranu političku kulturu.( Hadžem Hajdarević (Walter, 12. VI 2002.)
Ibrahim Spahić (25. XI 2000.)”
“U Bosni i Hercegovini, u ovom trenutku, kada bi tražili autora koji je važan za našu zemlju, zaustavili bi se na imenu Fatmira Alispahića. Alispahić predstavlja sigurno ličnost zbog koje će mnogi u zemlji i u svijetu morati promijeniti vrednosne sudove o zemlji Bosni i Hercegovini i o odnosu spram nje.( Ibrahim Spahić (25. XI 2000.)”

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close