A ka një superstrukturë aliene brenda galaksisë sonë?

Disa astronomë besojnë se brenda galaktikës sonë mund të ketë një vepër masive të teknologjisë së huaj/aliene, e ndërtuar për të mbledhur energji nga një ylli i largët. Ylli, KIC 8462852, i njohur gjithashtu si Tabby’s Star, i cili shfaqë sjellje të çuditshme, dridhje dhe errësim, që nuk mund të shpjegohen me çdo dukuri të njohura astronomike. Një studim i ri, i pabotuar i postuar në arXiv, raporton rezultatet e studimit të imazheve të yllit, nga Teleskopi Kepler gjatë katër viteve të fundit. Gazeta tregon rezultate tronditëse: shkëlqimi i dritës së yllit ndryshon, nganjëherë kishte pësuar ulje me 20% gjatë periudhës së studimit. Edhe më shumë, shkëlqimi total i tij, ose fluksi, janë zvogëluar me 4% në përgjithësi me kalimin e asaj kohe.

asvfewf_by_julian_faylona-d7vzmu4-1024x576

“Pjesa që mua më habiti në të vërtetë ishte se sa e shpejtë dhe jo-lineare [turbullitra] ishte,” tha autori i studimit Ben Montet i Caltech Gizmodo. “Kaluam një kohë të gjatë duke u përpjekur për të bindur veten se kjo nuk ishte e vërtetë. Por ne thjesht nuk ishin në gjendje .”

Tabby’s Star u vu re për herë të parë në shekullin e 19, duke i siguruar shkencëtarëve me mjaft të dhëna të referencës në kërkimin e tyre për përgjigje. Një tjetër studiues, Bradley Schaefer i Louisiana State University, publikoi një studim në fillim të këtij viti duke pretenduar se prodhimi dritës së yllit ka rënë me 19% në 100 vjet. pretendimet e tij janë të diskutueshme shumë. Tani, këto të dhëna duket se mbështesin pohimin se ylli është zbehur në një shkallë çuditërisht të shpejtë, edhe nëse të dhënat e Schaefer nuk janë plotësisht të sakta.

Një nga shpjegimet për këtë dukuri, dhe ai që ka marrë më së shumti publicitet në shtyp, është ideja se ylli mund të ketë regëtim dhe zbehje për shkak të një “superstrukture alene” që qeniet jashtëtokësore po ndërtojnë rreth yllit të tyre si një mënyrë, ndoshta, për të mbledhur energji (këto struktura hipotetike janë të njohura si sferat Dyson). Edhe pse s’ka pasur asnjë provë të kësaj hipoteze, ajo gjithashtu nuk mund të përjashtohet. Teoritë e tjera, duke përfshirë edhe se ylli është i bllokuar nga mbeturinat e një planeti të shkatërruar, ose atë që është njohur si “gravitetit i errësuar,” do të shkojnë në drejtim për të shpjeguar pjesë të fenomenit, por asnjë teori e tanishme nuk mund të shpjegojë atë në tërësi.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close