Në shërbim të askujt...vetëm informacion!

Cassini fotografon Dunat në Titan


PASADENA,tetor 2 (UPI) – Cassini vazhdon dokumentimin e Saturnit dhe satelitëve të tij të panumërt . Të hënën, NASA ka shpërndarë një imazh të ri Cassini Tregon dunat në Titan, më i madhi i hënave të Saturnit.

Nëpër atmosferën e dendur të Titanit, imazhi tregon dy rajone të mëdha të dunave, Fensal në veri dhe Aztlan në jug. Dunat e Titan-it janë bërë prej rërave të hidrokarbureve. Një copë toke e dunave të orientuar vertikalisht lidh dy rajonet, duke formuar një H-si formë e errët mbi sipërfaqen tjetër të bardhë e hënës akullt.

Saturns-Titan

E përbërë kryesisht nga akulli i ujit dhe materialit shkëmbor, Titan është edhe i çuditshëm edhe familiar. Si Toka, edhe Titan ka re, shi dhe liqene, por ata janë bërë prej metanit lëngshëm dhe etanit.

Ndryshe nga Toka, Titani merr pak rreze dielli. Megjithatë, atmosfera e tij, e përbërë kryesisht nga metani, është dy herë më e trashë se sa e Tokës. Efekti serrë nga gasi i metan mban Titanin e ngrohtë se përndryshe – do ishte minus 179 gradë Celsius.

Pavarësisht atmosferës së dendur, hëna strehon relativisht pak re, duke bërë të mundur që Cassini të fotografoj shumë nga karakteristikat e tij unike.
Imazhieri infrarot i Cassinit ka kapur foto sapo të shpërndara më 25 korrik 2015. studimi , i cili ka qenë duke eksploruar Saturnin dhe hënat e tij që nga viti 2006, herë pas here gjen nje Titan me ndryshime sipërfaqësore – duke ndihmuar shkencëtarët të kuptojnë më mirë modelet e motit në Titan dhe proceset gjeologjike që ndodhin në të.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close