Kanione të përmbytura Zbulohen në Hënën misterioze të Saturnit, Titan

NASA sapo njoftoi se ka zbuluar kanione të përmbytura në Hënën Saturnit Titan, një botë të njohur për dete të gjera dhe liqeneve si dhe reshjeve të rrëmbyeshëm të metanit dhe hidrokarbureve të tjera. Gjetjet, të botuara kohët e fundit në revistën Geophysical Research Letters, sugjerojnë veprimtarinë komplekse dhe të ndryshme gjeologjike në këtë Hënë largët të ngjashme me atë që kemi në Tokë, pavarësisht nga dallimet thelbësore në mes të dy botëve.

titan

Duke përdorur të dhëna nga anijen Cassini, shkencëtarët konfirmuan se një sistem kanion afër Ligeia Mare-detit të gjerë metani në veriun e Titananit-i cili shkon nga 790 deri në 1,870 këmbë thellë. Ky Kanion alien është rreth gjysmë milje i gjerë në shumicën e vendeve, me shpate më të rrepirta se 40 gradë. Për krahasim, rrjeti kanionit në Titan, i njohur si Vid Flumina, është pak më pak se një e treta e thellësisë së Kanionit të Madh, edhe pse kjo është vetëm një pjesë e vogël e gjerësisë.

Për më tepër, sistemi kanionit është i mbushur me kanale të lëngshme fluide nga detet e bollshme hidrokarbure të titanit, nga liqenet dhe shirat. Implikimi është se një proces i ngjashëm gjeologjik me atë që ne shohim në tokë-drejtuar nga erozioni ose ndryshimet në nivelin e detit ose ngritjet e tokës përreth lumit, është në veprim edhe në Titan.

“Toka është e ngrohtë dhe shkëmbore, me rrjedha uji, kurse Titani është i ftohtë dhe i akullt, me lumenj metani. E megjithatë është e jashtëzakonshme që ne gjejmë karakteristika të tilla të ngjashme në të dy botët,” Alex Hayes, një bashkëpunëtor i ekipit Cassini në Universitetin Cornell ka thënë në një njoftim për shtyp.

Zbulimi i ri është bërë duke analizuar të dhënat e marra nga Cassini gjatë një mbikalimi të ulët të Titanit në maj të 2013. instrumenti radar Artizanal u përdorur për të scanuar kanionet, duke zbuluar sipërfaqen jashtëzakonisht të qetë e të lëngshme nga metani, si dhe thellësinë e kanioneve, llogaritur nga sinjalet e radarit që scanonte skajet dhe sipërfaqen e Vid Flumina.

Ora po troket për anijen Cassini, e cila do të zhytet me turr në Saturn diku në prill të 2017, kështu që është koha më e mirë për të bërë një plan të ri për të vazhduar studimin e hënave të Saturnit.

Përgatitur nga: proinformacion.com

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close