Zbulim i rrallë arkeologjik në Serbi

Fahri Xharra,11.08.16 Gjakovë


Një Gusht i nxehtë si ky i sivjetmë , ndoshta nuk është i rrallë në histori . Diku, jo shumë larg nga ne ( shifni nga harta e postuar ) ndodhet një vend- mrekulli arkeologjike , Viminicianum ; i cili sipas serbëve ishte një kryeqytet i provincës Moesia , i kohës Romake . Tani në historinë e re Viminicianum është në Serbinë Lindore , afër qytetit Kostolac.|
Thuhet që ishte një qytet i madh Romak ( 40 mijë banorë ( , por më shumë ishte edhe një kamp ushtarak; që daton nga shek i parë pas Kr. Sa për njohuri të gjerë aty është ndertuar edhe Parku Arkeologjik në një sipërfaqe prej 450 hektarësh.
Po mire , nëse Hunët e shkatërruan në shek,e 6-të pasKr. por edhe pas ardhjes së sllavëve në shek.6-7 pësoi një një shkatërrim edhe më të madh dhe i rindërtua nga Justiniani , a ju thotë diçka kjo histori e shkurtër ? Aty e deri tek ne ishte Dardania e madhe e të parëve tanë.!!!!!!

Kësaj radhe do ti shkruaj vetëm disa detaje të cilat na bëjnë aq të ndryshëm me serbët , sa edhe bota habitet. Pse pravoslavizmi dhe Kisha ortodokse autoqefale serbe nuk i pengon këto zbulime? Pse ,përkundër të vërtetës (..por edhe pas ardhjes së sllavëve në shek.6-7 pësoi një një shkatërrim …) , serbet krenohen me Viminicianumin sikur të ishte themeluar nga ta ?
Pse ne duhet ta harrojmë historinë tonë , dhe duhet t`i përkulemi një injorance shumë të madhe e kapluar nga mohimi dhe stërmohimi i lashtësisë sonë.
Mua shpesh , kur lexoj dhe informohem për këto zbulime arkeologjike me vlerë ia parashtroj vetës këtë pyetje : a kemi guxim që arkeologët tanë të kërkojnë bashkëhulumtim me serbët ?
Nejse , ne mohojmë çdo gjë ,me urdhër të vjetër e me urdhër të ri.
Edhe kjo , që të shprehi zemërimin tim me këtë kohë (historike ) shumë të ligë për ne , do të flas shkurtazi për zbulimin e ri që e tronditi botën ( unë morra vesh nga Reutersi ) . Aty , në Viminacium u gjetën në varrezat e vjetra mbi 2000 vjeqare , pllakëzat e arta dhe të argjendëta demonike . Sipas shkrimit (Archaeologists have unearthed a series of 2,000-year-old magic spells in Serbia ) flitet për varrezat e të urrejturve të cilat ishin të asaj kohe.
Shikoni , arkeologu serb thotë: U deshifruan emrat e disa demonëve të lashtë ( Na natpisima smo zamijetili nekoliko imena demona koje se povezuje s vjerovanjima na teritoriju današnje Sirije. Ovo su prvi medaljoni tog tipa koji su pronađeni u Srbiji, ali slični su pronađeni u drugim državama”, rekao je jedan od arheologa u ekipi Ilija Danković te nadodao kako su na takvim natpisima često u pitanju bile ljubavne čini, ali i mračne kletve poput “Neka ti tijelo bude mrtvo i teško kao olovo”. )
Mua më interson kjo; sipas ekipit serb të arkeologëve , futja e arit nëpër varre me të varrosur nuk ishte veti romake (“According to my knowledge, such tablets have never been found inscribed in gold anywhere. According to the Roman customs, gold was never put into graves.” ).
Nëse nuk janë romake , pra të kujt janë ?
Zbulimi është rishtas i 8. Gushtit 2008 . Pse serbët dalin fushave në këtë vapë përcëlluese ?
Mos ta harroj edhe këtë ; për hulumtim presin edhe mbi 10 mijë varre (Vjeruje se da je na lokaciji “skriveno” oko 10 tisuća grobova te se čekaju daljnja iskapanja i nalazi, a u međuvremenu dosadašnja otkrića privukla su pažnju međunarodne javnosti.

 

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close