Ka atje një objekt misterioz që po bënë lak të quditshëm rreth sistemit tonë diellor

Shkencëtarët kanë gjetur një objekt misterioz që orbiton menjëher përtej Neptunit, dhe është duke thyer të gjitha rregullat.

Astronomët e kanë quajtur atë “Niku”, që do të thotë “rebel” në gjuhen kineze, për shkak të sjelljes së çrregullt të objektit.

Një ekip ndërkombëtar i shkencëtarëve zbuloi objektin duke përdorur Survey e panoramike teleskopin Panoramic Survey dhe Rapid Response System (Pan-Starrs) në Maui, Hawaii. Studiusi që kanë njoftuar zbulimin e tyre nuk ka qenë në shyrtim të afërt ende, kështu që gjetja duhet të konsiderohet preliminare.

“Unë shpresoj se gjithkush ka shtrënguar rripat e sigurimit, sepse Sistemi i jashtëm diellore sapo është bërë akoma më shumë i çuditshëm”, ka shkruar në tweeter Michele Bannister, një astronom në Universitetin e Mbretëreshës në Belfast, të hënën.

mysterious planet

Objekti është rreth 160.000 herë më i vogël se sa Neptuni, duke sugjeruar se ai mund të jetë më pak se 120 milje në diametër. Kjo e bën trupin e akullt qiellor një planet të vogël, që do të thotë se kjo është më i vogël se një planet, por jo mjaftueshm të jetë një kometë .

Niku orbiton sistemin diellor në një kënd të çuditshëm: në një rrafsh që anon 110 gradë me planin e sheshtë të sistemit diellor. Ky nivel irrafshtë- një disk në të cilën planetët lëvizin rreth diellit – përcakton kualitetin e një sistemi planetar.

Por Niku, tashmë lëvizë mbi planin, udhëton pak më lart çdo ditë.

Dhe ndryshe nga objektet e tjera që i binden ligjit në sistemin diellor, Niku udhëton kundër rrjedhës së pjesës së madhe në sistemin diellor, duke marrë një ritëm të egër për rreth diellit.

Objektet që nuk lëvizin në rrafshin e sistemit diellor apo vërtitet në drejtim të kundërt duhet të ketë qenë shtyrë nga kursi nga diçka tjetër ose tërhequr nga graviteti i një tjetër objekti.

“Kjo tregon se ka diçka që po ndodhë më shumë në sistemin e jashtëm diellor se sa ne jemi plotësisht të vetëdijshëm për atë” thotë Matthew Holman nga Qendra Harvard-Smithsonian të Astrofizikës, pjesë e ekipit që zbuloi Niku-n, për New Scientist.

Shkencëtarët vënë re se rebel-Niku duket të jetë në lartësi rreth një bandë të objekteve të tjera të harmonizuara cuditerisht. Në shikim të parë, shkencëtarët mendonin se kjo mund të sugjerojnë se Planeti i Nëntë, një planet hipotetike që do të jetë gati më shumë se 10 herë më i madh, se toka, mund të jetë duke tërhequr objektet.

Por kjo rezulton se objekti rebel do të jetë jashtë influences së Planetit të nëntë, shumë i lirë-gjallë të ishte në tërheqjen gravitacionale të planetit pazbuluara .

Pra, pikërisht ajo që po ndodh është ende një mister.

“Siç thonë ata në letër, ajo që ata kanë tani për tani është një aluzion,” Konstantin Batygin, një nga studiuesit që sugjeroi ekzistencën e Planetit Nine, i tha New Scientist. “Nëse ky aluzion zhvillohet në një histori të plotë do të jetë fantastike.”

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close