Shkrimi Miken,një nga sistemet më të hershme të të shkruarit

Skrimi Miken greke, më i vjetëri nga këto anë, është i njohur edhe si Linear B, sidomos kur i referohet sistemit të shkrimit. Studiuesit në përgjithësi pajtohen se Linear B rrjedh nga një skenar pak i vjetër rrokjesh njohur si Linear A.Linear A ka qenë quajtur “gjuha Minoane” për shkak se ajo është gjetur në rrënojat e qytetërimit Minoan.

7-knossos-tablets

Tani për tani, është ende e papërkthyer. Megjithatë, Linear B është përkthyer, me gati 200 shenjat e gjetura në pllakat argjilore. Këto simbole shkojnë nga numrat në përshkrim të objekteve të ndryshme .Pllaka argjile me mbishkrime Linear B janë zbuluar në Knossos në ishullin e Kretës dhe Mikenës dhe Pylos të Greqisë së sotme kontinentale. Në vitin 1900, arkeologu britanik Arthur Evans zbuloi një thesar të tabletave që daton në 1400 para Krishtit. Megjithatë, scripti mbeti i padeshifruar për vite.Ajo punë është kryer përfundimisht nga amatori Michael Ventris, një studiues kryesisht autodidakt i cili kishte parë pllakat, kur ai ishte një nxënës. Pllakat ishin “përkthyer” në fund,në më shumë se 50 vjet pas zbulimit të tyre. Ato janë përdorur kryesisht për regjistrimin lëvrimin e mallrave.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close