“Struktura më e madhe në univers ‘minon parimet themelore kozmike!

Në një kohë kur një publicitet që rrethon qiellin e askujt, lojë që merr shkallë kozmike në ekstrem, një ekip astronomësh thonë se kanë zbuluar se çfarë mund të jetë struktura më e madhe në universin e dukshëm. Veçori e madhe që përbëhet nga nëntë rreze gama-ray (GRBs), duke formuar një unazë që vijëzon përrreth disa 5 miliardë vjet dritë nëpër hapësirë, sipas një publikimi të botuar në njoftimet mujore të Royal Astronomical Society.
Diameteri Unazës shtrihet në më shumë se 70 herë se të hënës së plotë, siq shihet nga Toka. Dhe, si çdo GRBS duket të jetë rreth 7 miliardë vjet dritë larg, probabiliteti që këto karakteristika janë të pozicionuara në këtë mënyrë rastësisht është vetëm një në 20,000, sipas autorit prijës,Profesor Lajos Balazs nga Observatori Konkoly në Budapest.

grb-640x0

Megjithatë, ka arsye për të bërë një hap prapa dhe të rishqyrtojmë zbulimin – kjo duket se minon të kuptuarit tonë se si zhvillohet universi.

 

Sipas parimit kozmologjik, struktura e universit është uniform në shkallën e saj më të madhe dhe strukturat e saj më të mëdha janë teorikisht të kufizuara në 1.2 miliardë vjet dritë në tërësi. Ky zbulim i ri shtyn atë kufi gati pesë-fish.

“Nëse unaza paraqet një strukturë të vërtetë hapësinore, atëherë ajo duhet të shihet gati përballet me të për shkak të variacioneve të vogla të distancave GRB nëpër qendrën e objektit”, ka thënë Balazs në një deklaratë për shtyp nga Royal Astronomical Society. “Unaza mund të jetë një projeksion i një sfere, ku GRBs gjitha ndodh brenda një periudhe 250 milionë vjeçare, një hark kohor i shkurtër në krahasim me moshën e universit.”

grbring-1168x568

Balazs dhe ekipi i tij kanë përdorur teleskopët në hapësirë dhe observatorë në Tokë për të identifikuar strukturën. Ata tani do të hetojë nëse parimi kozmologjik dhe proceset e tjera të formimit të galaktikës mund të përbëjnë strukturën unazë. Nëse jo, teoritë mbi formimin e kozmosit mund të kenë nevojë të rishkruhen.

“Nëse kemi të drejtë,” shton ai, “kjo strukturë është në kundërshtim me modelet aktuale të universit. Kjo ishte një surprizë e madhe për të gjetur diçka me madhësi të tillë- dhe ne ende nuk e kuptojmë mjaft se si ai fare mund të egzistoj”.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close