E njihni Stonehenge?Ka edhe një Superhenge!

(NEWSER) – Ju kujtohet kur arkeologët gjetën monumentin nga gurët varrosur dy milje nga Stonehenge në Britani të Madhe vitin e kaluar? por rezulton se i ashtuquajturi “Superhenge” që radari kish sugjeruar se ishe bërë nga 100 apo më shumë gurë të mëdhenj ishte në të vërtetë stoneless/Pa gurë.

3-superhenge-planetscitech

“Përgjigja nga radari ishte aq e mirë sa që ekipi ka menduar se ata kanë të bëjnë me një seri të tërë të gurëve shtrirë në anën e tyre” në muret Durrington, tha arkeologu Nicola Snashall për BBC.

Por kur ekipi në fund mori për të gërmuar poshtë dy nga gropa, ata në atë vend gjetën “gropa të mëdha për vendosjen e trajve”. Trarët mëdha të drurit duket se janë hequr jo shumë kohë pasi ata ishin vendosur në vrimat përkatëse rreth 4.500 vjet më parë, raporton Vice.

The Independent vë numrat për atë që e quan “monumenti më i madh Britanik antik i llojit të tij”, raporton se deri në 300 traj që shkojnë deri në 23 këmbë të gjatë janë ngritur vertikalisht nga vrima rreth 1,640-foot/këmbë-diametër.

Pasi druri u hoq, “sipër ishte mbushur më pas me shkumës rrënoja dhe pastaj banka henge gjigante është ngritur lart në krye”, shpjegon Snashall.

Hulumtuesit janë ende të habitur nga ajo se për çfarë ishte trari aty dhe pse ai u hoq para se monumenti të ishte mbaruar, “për disa arsye të çuditshme” ishte por për çfare? thotë Snashall.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close