Këtu fshihet pirmida më e madhe në botë…

Kur Hernan Cortez dhe ushtria e tij spanjolle marshuan në Cholulan e sotëm të Meksikës gati 500 vjet më parë, ata u përshëndetën nga një popull paqësor të prirur për të ndërtuar piramida në vend të krijimit të rezervave të armëve.

Ata njerëz dhe piramidat e tyre ranë, dhe atë shpejtë, me 10% të popullatës lokale të vrarë në një ditë, ashtu si piramidat e tyre që u dogjën ranë në harresë. Por siq e ka legjenda , një piramidë tulla balte e fshehur, ndoshta aksidentalisht nga bimësia, dhe ishte për shekuj me radhë ishte gabuar marrë për një mal, derisa vendasit filluan të ndërtojnë një azil të çmendur në vitin 1910.

1471882102532

Kjo është kur ata zbuluan monumentin më të madh ndërtuar ndonjëherë kudo në botë. Tlachihualtepetl, ose Piramida e Madhe e Cholula, qëndron më shumë se 200 këmbë e gjatë dhe rreth 1500 këmbë e gjerë, duket si liliputë Piramida e Madhe e Gizës në vëllim, raporton BBC.

Spanjollët që u vendosën në Cholula dhe mbajtën prirje lokale për monumentet fetare, duke ngriturn kisha të mjaftueshme në mënyrë që tani ka të paktën një për çdo ditë të vitit.

Por, kur ata ndërtuan Iglesia de Nuestra Señora de los Remediosa në atë që ata besonin se ishte një kodër e madhe, ata në fakt vendosen një lloj të lartë dekorativ në atë që është në të vërtetë një organizim piramidale modeluar në mënyrë të ngjashme me kukullat strumullar ruse, kjo ka bërë pirg të paktën gjashtë piramida lartë.

Origjinali mendohet të datojë rreth 300 pes, me nga një piramidë të njëpasnjëshme të ndërtuar mbi të nga qytetërimet e ardhshme.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close