Ja çfarë domethënie ka kur ju flisni vet me veten tuaj

Ju ka ndodhur të flisni me veten tuaj?Po ka raste kur njerëzit flasin me veten e tyre ose siq thuhet -vet me vete,dhe çfare është më e rëndësishmja kjo nuk do të thotë se ju jeni të çmendur por përkundrazi se njerëzit që flasin me veten e tyre shfaqin shenja të një intelegjence të lartë.

girl talks to self.jpg.653x0_q80_crop-smart

Në një studim psikologët Svigli dhe Lupian kanë spjeguar se e folmja me vetveten është e dobishme dhe se njerëzit më të mençur të planetit këtë e kanë bërë rregullisht kur kanë qenë vetëm.
Nëse flisni me veten tuaj,kjo tregon se jeni i sigurt dhe se jeni i vetëdijshëm se mund të llogaritni vetëm në veten tuaj,thonë psikologët.
Sipas studimit të këtyre dy psikologëve,këto janë përparësitë e të folmes vet me vete:

Është edhe ajo se truri punon në mënyrë më efikase.Në një experiment,psikologët i kanë lutur vullnetarët për të shkuar në supermarket dhe u kanë numëruar të gjitha ato çfarë kanë për të blerë.Në pjesen e parë të experimentit pjesëmarrësit janë obliguar që detyren ta bëjnë në heshtje,perderisa në pjesen e dytë e kanë përsëritur me zë atë çfare kanë për të blerë.Dhe ka dalë se duke përsëritur me zë ia kanë arritur të mbajnë mend më shumë produkte për ti blerë.
Psikologët theksojnë se kjo metodë ndihmon vetëm nëse ka të bëj me gjëra që njihen nga më parë.Të themi se ju e dini se bananja është e verdhë dhe se ka një formë të caktuar,përderisa me përsëritje aktivizohen veti të caktuara vizuele në tru.Por nëse përsëritni diçka të cilën nuk mund ta vizuelizoni,atëhere kjo sjellje mundet të ju ngadalësojë dhe hutoj.
E folmja me vet veten,oranizon mendimet e trubulluara në kokë.Nëse i flisni me zë problemet tuaja dhe dëgjoni veten tuaj-kjo do tua qetësoj nervat,thonë psikologët.Gjithashtu ,më lehtë do të merrni vendime të rënda dhe të rënësishme,të qartësoni ndonjë situatë problematike në jetë etj.

Gjithashtu arrihet më lehtë deri tek caku.Bërja e listës se qëllimeve dhe tentimi për ti realizuar ato mund të jet sfiduese.Përsëritja e lehtë këtë proces do ta bënte më të lehtë dhe qetë,ndërsa ju do të jeni më pak të shqetësuar kur hasni në ndonjë problem.Psikologët thonë se përsëritja me zë na bënë që të koncentrohemi më mirë në cak,më lehtë kontrollohen emocionet dhe më lehtë shkohet tutje kur vie deri tek problemi.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close