Statuja e Lirise ne Amerikë – Perëndesha Etruske Feronia

Fahri Xharra, 06.11.15,Gjakovë


Në Francë, mbi 100 000 veta kontribuon me para për kete monument të madh lirie nga bronzi.. Në SHBA me një përpjekje kolosale të magnatit të shtypit Joseph Pulitzer dhe mijërave amerikanëve që me kontributet e tyre në të holla e ndërtuan piedestalin e graniti mbi të cilin e vendos statuja. . Në vitin 1884, statija u përfundua ne Paris , dhe në pjese pjesë me anije u dërguan në Nju Jork ku edhe u kompletua. E gjithë kjo u krye nga Masonët e Lozhës se Madhe të Njju Jorkut. Inaugurimi u bë me 28 tetor 1886 .(Thousands of people attended the dedication ceremony held on October 28, 1886, including Suffragettes, who, while circling the island in a boat, loudly proclaimed through a megaphone their freedom demand that women have the right to vote.)

st e lirise 2Në shtypin botëror shkruhet “ që përkundër asaj që Perandoria Romake nuk është më , Perëndesha e Lirisë ende jeton, Duke i mbijetuar shekujt Perëndesha romake e Lirisë e shënonte Lirinë , dhe pamja e saj shihej në piktura, skulptura , këngë, tregime ,poema dhe tjera.
Por këtu e kemi një “kurtschluss” ( kontakt të shkurtër ) historik ku sqarohet se nga “mbiu” Perëndesha e Lirisë . Librat dhe shkollaret e spjegojnë që Liria ishte Perëndesha Etruske Feronia Më bindësi ishte shkollari romak Varo (Marcus Terentius Varro (116 prKr – 27 prkr) bashkëkohanik i Ciceronit ku thotë se Feronia së pari ishte Përendesha e bujqësisë e për hapur tek populli etrusk .

Se si mbijetoi Perëndesha Feronia e cila kremtohej edhe në kohën Romake me 13 Nëntor duke ia bërë të gjitha nderimet e kohës si simbol i Lirisë dhe në kokë mbante Plisin , i cili simbolizonte Lirinë (known as a pilleus, to symbolize freed status. )
Marcus Terentius Varro (116 prKr – 27 prkr)pra e identifikonte Feronian me Libertasin, Sipas Serviusit , Feronia ishte në të vërtetë perëndesha e njeriut të lire (dea libertorum )
Më bindësi ishte Charles Godfrey Leland ( historian ) i cili në shekullin 19-të i gjeti të mbijetuara traditat e Feronias

feron etr

Feronia etruske ishte skulpturuar dhe pikturuar në veshjen e kohës ku e mbante Plisin .

Pra çdo gjëje te madhe në historinë botërore po i vje era Pellazge .

Referencat :
http://humansarefree.com/2014/04/the-secret-worship-of-illuminati-statue.html
http://www.avvenire.it/Cultura/Pagine/STATU-LIBERTA.aspx
http://www.perseus.tufts.edu/Herakles/athena.html
http://www.firenzetoday.it/cronaca/statua-liberta-firenze.html
http://casadelladea.blogspot.com/2012/07/4-luglio-lady-liberty.html
http://greekgodsandgoddesses.net
http://www.ask.com/history/roman-counterpart-greek-goddess-athena-1fd68a96ee284f24
– Dorcey, The Cult of Feronia,
– Pliny Natural History II 146 as cited by Dumézil 1977
– Leland, Etruscan Roman Remains in Popular Tradition 1892, ch.

 

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close