Sekreti i parë i një tableti etrusk nga antika sapo është zbuluar…

Një tablet i lashtë i zbuluar kohët e fundit në Toskanë ka zbuluar sekretin e saj të parë: emrin gdhendur të një perëndeshe lidhur me pjellorinë.

stela1

pllakë guri 500-pound (227 kg) , apo stela u zbulua në fillim të këtij viti në Poggio Colla, një krijim i shekullit të gjashtë P.E.S. ndërtuar nga etruskët. Stela mban një mbishkrim të gjatë në një gjuhë që nuk është përdorur për 2500 vjet, tha për Live Science arkeologu i projektit Gregory Warden, një profesor emeritus në Universitetin e Southern Methodist në Dallas.

Tani, përkthimi është duke u zhvilluar dhe arkeologët kanë zbuluar se pllakat i referohen perëndeshës Uni.

“Ne mund në këtë pikë të pohojnë se ky zbulim është një nga zbulimet më të rëndësishme etruske të dekadave të fundit”, ka thënë Warden në një deklaratë. “Është një zbulim i cili jo vetëm që do të japë informacion të vlefshëm në lidhje me natyrën e praktikave të shenjta në Poggio Colla, por edhe të dhënat themelore për të kuptuar konceptet dhe ritualet e etruskëve, si dhe shkrimin e tyre dhe ndoshta edh gjuhën e tyre.”

stela2

Uni ishte një perëndeshë e rëndësishme lidhur me fertilitetin. Më parë, zbulimi më i famshëm në Poggio Colla ishte një copë qeramike që përshkruan një grua që rri galiç për të lindur, ndoshta duke sugjeruar se një kult fertilitetit adhurohej aty, sipas Warden.

Etruskët ishin një shoqëri shumë fetare që filloi rreth 700 B.C. në Italinë e sotme veriore dhe lindore . Ata lulëzuan deri sa u fundosen nga Roma, një proces gradual që u zhvillua në mes të 500 B.C. dhe 100 B.C.

Ka të paktën 120 karaktere në stela Poggio Colla, duke e bërë atë mbishkrimin më gjatë etrusk gjetur ndonjëherë në gur dhe në mesin e më të gjatave tre tekstet e shenjta të zbuluara ndonjëherë do të raportojnë , studiuesit në një artikull ende-të pabotuar në revistën për Studime të etruske. Mbishkrimi mund të shprehë ligjet e shenjtërores, tha Warden, ndoshta duke theksuar ceremonitë që ndodhën atje. Arkeologët kanë deshifruar një fjalë në tabletë, “Tina”, e cila i referohet zotit kryesor në Pantheonin etrusk (ashtu si Zeusi).

Arkeologët kanë qenë duke gërmuar në Poggio Colla për 21 vjet me radhë, dhe e gjetën pllakën në fund të sezonit më të fundit . Kjo është rreth 4 këmbë e gjatë dhe 2 këmbët e gjerë dhe e bërë nga gur ranor. Për shkak se guri është gërryer dhe dhe i prerë në cifla, studiuesit kanë shumë kujdes kur e pastrojnë atë, në mënyrë që ti përkthejnë fjalët. Etruskët lënë pas disa tekste për shkak se ata më së shumti ka shkruar në lir ose tableta dylli që fshihen . Besimin etrusk fetar dhe rituali është i rëndësishëm sepse si civilizim u gllabrua nga Roma,për të ndikuar kulturën dhe besimin romak.

Sipas Warden,tekstet e zbuluara më parë janë mbishkrime të shkurtra në varreza,. Një libër liri i shkruar në gjuhën etrusk është gjetur në një mumje egjiptiane – ricikluar si mbështjellës. Përndryshe, studiuesit dinë shumë pak për ritualet fetare etruske, përveç se ata ishin politeistë.

Edhe pse stela është ende duke u pastruar dhe studiuar, një projeksion holografik i saj do të shfaqet në Firence, më 27 gusht, dhe studiusit do të shpallin përkthimet që ata kanë bërë deri më tani.

 

Nga anglishtja për proinformacion -Xh.Arifi

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close