Aleksandër Moret për Malsorët e Malsisë së Madhe

12039238_760863000691160_236230121094935338_n

Aleksandër Moret (Historia e Lashtë-Vëllimi I parahistoria ne mijëvjecarit IV dhe III Puf/1941) pohon në lidhje me çështjen e “Malësorëve”: Malësorët janë shpikësit e mundshëm të metaleve si bakri dhe bronzi, në Lindjen e Lashtë. Ndërkohë nga ana tjetër, ata futën në përdorim për transport kalin, edhe rrotën, e cila cilësohet edhe si një nga shpikjet më të mëdha të njerëzimit. Bakri dhe ari do të jenë shfaqur nga viti 5000 p.e.s. në Mesopotami dhe në Egjipt, 3000 vjet p.e.s në Kretë dhe 2500 p.e.s. në Evropën perëndimore. Këto data të përafërta përkojnë me mbërritjen e malësorëve, të paktën të fiseve metalurgë të kësaj race në hapësirën orientale:

I. Qysh nga zanafilla dhe deri në vitin 2000 p.e.s, mesdhetarët, të përfaqësuar në lindje mbi të gjithë nga Egjiptianët, krijuan qytetërimin Egjiptian ndërkohë që në Mesopotami malësorët krijuan bashkë me semitët qytetrimet elamite dhe sumero-akadiane, të cilat nënshtruan pjesën tjetër të lindjes me ndikimin e tyre të balancuar.

II. Prej vitit 2000 deri në vitin 1200 para.e.s. migrimet në vazhdimësi të malësorëve të tjerë, Hititëve, Kasitëve , Hiksosëve depërtojnë ne Mesopotami dhe në Egjypt.” . Matieu Aref “Mikene – Pellazget” fq 149 150

Credits: Gjon Vuksani

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )
%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close